Сьогодні відбудеться розмова президентів США та Росії Джо Байдена та Володимира Путіна. Після їхньої розмови американський лідер проведе переговори з президентом України Володимиром Зеленським.

Американсько-російські переговори відбудуться 7 грудня 2021 року о 17:00 (за Києвом). Путін та Байден будуть говорити у форматі відеоконференції. Відомо, що окрім України, президенти ще обговорять «просування» НАТО до кордонів РФ та «ініціативу президента Росії про гарантії безпеки».

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк в коментарі РБК-Україна розповів, що очікують прояснення глобальної картини.

«Обидві сторони цілком ясно дали зрозуміти, з чим виходять на ці переговори. Але що конкретно може перейти з можливого в практичний вимір — можна буде сказати тільки за підсумками переговорів», - зазначив Подоляк.

Крім того, Зеленський з держсекретарем США Ентоні Блінкеном домовились, що Байден після розмови з Путіним поговорить з президентом України.

Зазначається, що в Кремлі не чекають проривів від переговорів президента Росії Володимира Путіна з американським колегою Джо Байденом. Зараз відносини між країнами не дозволяють на це розраховувати, заявив прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков.

Додамо, що ЄС і США розглядають санкції щодо найбільших російських банків і Російського фонду прямих інвестицій на випадок, якщо Росія нападе на Україну. Серед варіантів, до яких чиновники схиляються найбільшою мірою, — можливість обміну Росією рублів на долари, євро і фунти.

Водночас сенатори США закликають Байдена бути чітким і сильним у розмові з Путіним.

Нагадаємо, член Комітету у закордонних справах, сенатор-демократ від штату Коннектикут Кріс Мерфі заявив, що Україна «може стати новим Афганістаном» для Росії, якщо Москва піде далі у своїх діях.

Також «Вголос» писав раніше, що міністр оборони України Олексій Резніков під час зустрічі з главою Пентагону Ллойдом Остіном в США звернувся з проханням про надання озброєння, в тому числі того, яке Сполучені Штати ніколи раніше не надавали Україні.

ІА "Вголос": НОВИНИ