США можуть накласти санкції на держконцерн «Укроборонпром», якщо підконтрольна китайській компанії Skyrizon Aircraft Holdings Limited отримає спільний з Україною контроль над компанією «Мотор Січ».

Про це в ефірі Радіо НВ повідомив голова Антимонопольного комітету України Юрій Терентьєв.

«Можна опинитися в повністю абсурдній ситуації, коли китайська сторона разом з »Укроборонпромом« отримала б контроль над цим підприємством. Водночас США можуть знайти підтвердження того, що китайська сторона присутня в ланцюжку постачань »Вертольотам Росії« – і виникне кафкіанська ситуація, коли »Укроборонпром« з »Мотор Січ« опиняться в американських антиросійських санкціях», – сказав він.

Терентьєв зазначив, що також санкції можуть бути накладені на всі пов'язані з фінансуванням «Укроборонпрому» підприємства, зокрема і банки. Він наголосив, що Україна повинна враховувати ці ризики під час розгляду продажу «Мотор Січі».

Запорізьке ВАТ «Мотор Січ» – одне з найбільших підприємств у світі з випуску двигунів для літаків і вертольотів, а також промислових газотурбінних установок.

Нагадаємо, в серпні китайські компанії Skyrizon і Xinwei Group подали на узгодження в Антимонопольний комітет України (АМКУ) угоду про купівлю понад 50% акцій заводу «Мотор Січ».

В рамках багатоступеневої угоди Skyrizon Aircraft, яка зараз володіє 9,99% акцій «Мотор Січі», планує отримати контроль понад 50% над іншими офшорними акціонерами українського підприємства – Granum Corporation (9,30% акцій), Likatron Enterprises Limited (9,99% акцій), Reckoner Investment Holdings Limited (9,99% акцій).

У серпні на той момент ще радник президента США з нацбезпеки Джон Болтон заявив, що відвідає Київ, щоб зустрітися з керівництвом "Мотор Січі" і переконати його відмовитися від ідеї продати компанію Китаю. Зазначалося, що угода з "Мотор Січ" широко сприймається американськими чиновниками як черговий крок Китаю до розширення свого військового потенціалу.

Своєю чергою, посол Китаю заявив, що США не мають права "нахабно втручатися" у співпрацю України і КНР у військовій сфері. Крім того, на офіційному рівні він заявив про невтручання в "комерційну угоду" між "Мотор Січчю" і китайською компанією.

ІА "Вголос": НОВИНИ