У суботу, 17 грудня, на засіданні Кабінету міністрів затвердили порядок роботи “Пунктів незламності”, які повинні цілодобово надавати в усіх населених пунктах України однакові послуги.

Про це прем'єр-міністр Денис Шмигаль поінформував за результатами засідання уряду.

“Робота пунктів незламності у всіх куточках України буде уніфікована. Українці отримають доступ до однакового набору послуг. Це задовільнить критичні потреби людей на час відновлення пошкодженої ворогом інфраструктури”, - повідомив він.

«Пункти незламності» поділятимуться на стаціонарні, що розташовані в будівлях, та мобільні, які розгорнуть на базі намету або транспортного засобу. Їх кількість визначатиметься центральною та місцевою владою відповідно до потреб населення громади.

Кожен “Пункт незламності” обов’язково мусить бути забезпечений: 

  • генераторами та пальним; 
  • автономним опаленням (твердопаливними котлами, тепловими пушками, конвекторами, обігрівачами тощо); 
  • засобами доступу до Інтернету, зокрема через термінали Starlink; 
  • зв’язком (рація, стаціонарний телефон) для виклику екстрених служб; 
  • запасами питної та технічної води; 
  • засобами особистої гігієни, туалетами тощо.

До роботи в пунктах незламності можуть залучатися медики, психологи, соціальні працівники, громадські організації та волонтери. 

Кожен «Пункт незламності» має охороняти поліція, добровольці або служба охорони.

«Наразі вже функціонує понад 5 тисяч »пунктів незламності«. Працюємо, щоб їхня кількість збільшилась утричі», - додав очільник уряду.

Уряд ухвалив протокольне доручення головам місцевих адміністрацій та відповідальним керівникам центральних органів виконавчої влади забезпечити відповідність облаштованих і нових пунктів вимогам прийнятої постанови.

Крім того, віцепрем’єр-міністру з відновлення України - міністру розвитку громад, територій та інфраструктури Олександру Кубракову доручено створити координаційний штаб, який контролюватиме їх відповідність визначеним критеріям.

Читайте також на сайті ІА «Вголос»:

ІА "Вголос": НОВИНИ