Протягом двох днів у листопаді рекордна спека в північній частині Австралії знищила майже третину очкових летючих лисиць країни, вважають дослідники.

Про це пише ВВС Україна.

Тварини, також відомі як плодові кажани, не змогли вижити при температурах, що перевищували 42°C.

У місті Кернс місцеві жителі бачили кажанів, які падали з дерев на подвір'я, басейни та інші місця.

Рятувальники зі служби захисту дикої природи знайшли тварин, які вижили, скупченими на гілках, ближче до землі.

"Це було абсолютно гнітюче видовище", – сказав виданню один із рятувальників Девід Вайт.

Минулого тижня дослідники з Університету Західного Сіднея представили свій висновок про те, що близько 23 тисяч летючих лисиць померли 26 і 27 листопада.

Таку кількість отримали завдяки підрахунку, проведеному добровольцями. Вони відвідали сім зон проживання летючих лисиць після періоду екстремальної спеки.

Провідний дослідник, еколог, доктор Джастін Велберген вважає, що "біблійний масштаб" смертності може бути навіть вищим – аж до 30 тисяч – тому що деякі зони проживання не врахували.

До листопада, згідно з урядовою статистикою, в Австралії було лише приблизно 75 тисяч летючих лисиць.

"Такого роду події не відбувалися так далеко на півночі Австралії з часів заселення континенту людьми", - сказав доктор Велберген, який також є президентом Австралійського товариства летючих тварин, неприбуткової групи зі збереження цих видів.

Очкова летюча лисиця має таку назву за світле хутро навколо очей. Її також можна зустріти в Папуа-Новій Гвінеї, Індонезії та на Соломонових островах.

В Австралії цей вид зустрічається лише в невеликому дощовому лісі на півночі штату Квінсленд, де він допомагає запилювати місцеві дерева.

Доктор Велберген каже, що близько 10 000 кажанів іншого виду - чорних летючих лисиць - загинули від спеки протягом того самого дводенного періоду.

Летючі лисиці часто зазнають смертельного теплового стресу, коли температура перевищує 42°C, говорять вчені. Протягом листопадової спеки у Кернсі зафіксували найвищу температуру в 42,6°C.

ІА "Вголос": НОВИНИ