9 грудня вакцина проти коронавірусу Pfizer прибула в Ізраїль, де її зустрів прем'єр-міністр Бенджамін Нетаньяху, а на сьогодні вакциновано більшу частину населення.

Про це повідомляє nymag.com. 

Через кілька днів він став першою людиною в країні, якій було зроблено щеплення, в прямому ефірі по телебаченню, а за ним мільйони ізраїльтян. З тих пір Ізраїль вакцинували, принаймні один раз, більшу частину свого населення, отримавши звання найбільш щепленої країни на Землі. Для порівняння, США щепили близько 10 відсотків свого населення.

Проте в країні також спостерігається сплеск випадків: майже 74 з кожних 100 000 осіб виявляють коронавірус (порівняно з приблизно 40 із кожних 100 000 американців). У четвер кількість загиблих в Ізраїлі перевищила 5000 осіб.

Ізраїль ввів понад 5 мільйонів доз вакцини Pfizer приблизно за шість тижнів. Як тільки вакцини прибули, відповідальність за їх розподіл та введення було передано чотирьом поважним і досвідченим організаціям з управління охороною здоров'я в Ізраїлі.

Нетаньяху наполягає на тому, щоб до середини лютого вакцинували 90 відсотків ізраїльтян віком від 50 років. Майже 60 відсотків населення Ізраїлю отримали принаймні один укол, який надає частковий імунітет, а трохи більше половини отримали другий укол для повної вакцинації. За даними Міністерства охорони здоров’я, серед людей, яким було зроблено щеплення, випадки COVID-19 та госпіталізації різко впали.

Стрімкий рівень росту зараження серед населення пояснюють втомленістю людей від третього чи четвертого карантину.

Як і багато інших країн, Ізраїль розпочав кампанію вакцинації з двома найбільш вразливими секторами: медичними працівниками та громадянами старше 65 років. У січні, коли бабусі, дідусі та водії швидкої допомоги були щеплені, і повільно переставали хворіти, молодші та менш обережні Ізраїльтяни зневажали – перетворюючи себе на розповсюджувачів, як тільки в країну проникла дуже заразний британський штам вірусу.

Під впливом відкриття шкіл позитивні випадки почали зростати.

Поспішним був вихід Ізраїлю з першого карантину. З незрозумілих причин, аеропорт Бен-Гуріон ніколи не перевіряв прибулих пасажирів на COVID-19. Влітку, в час масових весіль, літніх шкіл спровокувало різкий ріст темпів зараження, що призвело до другого карантину в Ізраїлі у вересні.

У четвер на засіданні кабінету міністрів, скликаному для обговорення майбутнього часткового, нестійкого блокування, яке планується закінчити в неділю, Нетаньяху визнав, що «британська мутація закінчується в Ізраїлі», завдяки масовій вакцинації.

Експерти у галузі охорони здоров’я виступають проти зняття карантину.

Поява британського штаму змінила Ізраїль.

Нетаньяху пообіцяв ізраїльтянам, що вони не матимуть вірусу COVID до кінця березня.

Серед тих людей, яким виповнилося 60 років та отримали вакцину, кількість госпіталізацій з критичним станом зменшилась на 26 відсотків".

Урядове дослідження показало, що останніми днями 44 відсотки випадків ковіду в Ізраїлі були виявлені серед громадян молодше 19 років, і тільки 6,2 було виявлено в осіб у віці понад 60 років.

Із небезпекою стикається країна, яка обирає переважно вакцинацію для остаточного знищення COVID-19.

Хвороба поширюється, оскільки вакцини повільно розподіляються в усьому світі, а сам вірус розгулюється.

Читайте більше новин України та світу на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ