В Україні останнім часом спостерігається зростання захворюваності на кашлюк — гостре інфекційне захворювання, яке супроводжується нападами спазматичного кашлю та запаленням верхніх дихальних шляхів.

Про це повідомляють на офіційній сторінці Міністерства охорони здоров’я України у Facebook.

За перші два місяці 2024 року було зафіксовано 515 випадків захворювання. За аналогічний період 2023 року було зареєстровано всього 27 випадків. Це свідчить про те, що кашлюк поширюється територією України дуже швидкими темпами. Він легко передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом. Передача інфекції відбувається лише за безпосереднього контакту із зараженим на відстані не більше 2 метрів.

За даними МОЗ, 95,9% усіх хворих — це діти і всього 4,1% — дорослі. Більшість хворих — діти дошкільного та раннього шкільного віку.

Найбільш небезпечною є хвороба для немовлят, у яких вона може викликати апное — тимчасову зупинку дихання. Крім того, у новонароджених та немовлят хвороба може протікати тяжко, є високий ризик ускладнень і навіть смерті.

Старші діти та дорослі переважно одужують від кашлюку, але хвороба є виснажливою та сильно послаблює організм. Одужання починається через 4-8 тижнів, а іноді — від 2 до 6 місяців. Після перенесеного кашлюку формується довічний і стійкий імунітет. Повторні захворювання спостерігаються, як правило, в літньому віці.

Симптоми:

  • сухий кашель, що поступово посилюється;
  • хвороба починається, як звичайна застуда, але через 5-8 днів з’являються напади спазматичного кашлю;
  • кашель може супроводжуватися лихоманкою, нежиттю та іншими ознаками ГРВІ;
  • у немовлят кашель може не проявлятися, але в них може відбуватися зупинка дихання на короткий час;
  • занепокоєння і дратівливість;
  • риніт (у дітей виділення з носа особливо сильні) з в'язкими виділеннями.

Ефективно захистити від захворювання може лише вакцина від кашлюку. Всім дітям необхідно робити щеплення. Усього має бути чотири вакцинації — у віці 2, 4, 6 та 18 місяців.

ІА "Вголос": НОВИНИ