Вже завтра,  21-го липня, на Львівщині розпочнеться щеплення вакциною «Moderna». Це один з препаратів з найвищою доведеною ефективністю проти захворюванню на COVID-19. Розробником вакцини є біотехнологічна компанія Moderna (США).

«Вголос» розпитав Марію Озірковську, заступницю директора Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб, про головне щодо вакцини «Moderna».

Що таке мРНК-вакцини, до яких належить «Moderna»?

«Препарат Moderna ( Spikevax) належить до типу мРНК-вакцин. В їх основі - молекули РНК вірусу, які кодують характерний для нього білок (шипоподібний білок у випадку SARS-CoV-2). Потрапляючи до клітин організму, вакцинна РНК стимулює синтез у них такого білка і «навчає» нашу імунну систему розпізнавати його. Надалі організм формує імунітет, оскільки вже вміє «діагностувати» вірус за типовим для нього білком, і не дає розвинутися захворюванню після «зустрічі» зі справжнім патогеном. Така вакцина є безпечною і не може спровокувати інфекцію», - пояснює епідеміологиня

Фахівець каже, що проведені дослідження підтверджують, що ефективність вакцини проти всіх існуючих штамів коронавірусної  інфекції становить  94, 1%.

«Проводились дослідження в розрізі різних вікових груп. Від 18 до 65 років ефективність становить  – 95,6%, від  65 до 75-ти років -  86% , і у людей віком понад 75 років – 82 %. Тобто це дуже високий рівень захисту», - зазначає Марія  Озірковська.

Чи відомо про побічні ефекти від вакцини «Moderna»?

Як каже  епідеміологиня , в  Україні наразі ця вакцина  не застосовувалась, говорити про власний досвід не доводиться . Але, як свідчить практика, можуть бути звичні реакції, такі як і при щепленні  будь-якою  іншою  вакциною.

«Почервоніння та незначний біль  в місці ін’єкції,  підвищена температура, загальна слабкість, головний біль. Це нормальні явища, які спостерігаються під час вакцинації.  Таким чином ми  бачимо, що наш організм реагує і виробляється імунітет», - додає лікарка.

Чи є протипокази?

За словами  Марії Озіркоської, протипокази є  загальні: онкологія в гострій стадії, важка чи негайна алергічна реакція , що  виникла після отримання першої дози.

«У цьому випадку  не слід отримувати другу дозу будь-якої з мРНК-вакцин (Moderna або Pfizer)», - наголошує лікарка. І додає, що у  будь-якому випадку перед вакцинацією  потрібно звернутись за консультацією до сімейного лікаря.

Які країни визнають вакцину Moderna? Чи пустять з нею до ЄС?

«Вакцина Moderna є одним з основних препаратів масових кампаній вакцинації у багатьох західних країнах, серед яких США, Канада, Ізраїль, держави Євросоюзу, Швейцарія. Ця вакцина входить до переліку чотирьох препаратів, затверджених ЕМА - Європейським агентством з лікарських засобів (разом з AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Johnson & Johnson» - резюмує Марія Озірковська.

Нагадаємо, що з 21 липня Міністерство охорони здоров’я розпочинає п’ятий етап вакцинації від COVID-19, під час якого щеплення можуть отримати всі бажаючі віком від 18 років. Реєструватись в додатку «Дія» попередньо не потрібно.

ІА "Вголос": НОВИНИ