Вчені з США з’ясували, що деякі екзопланети (ті, що не в Сонячній системі) багаті на вуглець, можуть складатися з алмазів і діоксиду кремнію. Звісно, за таких умов життя на них неможливе.

Про це йдеться дослідженні науковців із Університету Аризони, пише наукове видання Science Daily.

Зірки і планети утворюють з однієї газової хмари, відтак їхні склади схожі. Планети зірок з меншим співвідношенням вуглецю до кисню будуть складатися з силікатів і оксидів з малим вмістом алмазів (як на Землі).

А от в інших умовах та співвідношенні речовин склад планети буде сильно відрізнятися. При наявності води вона може повністю складатися з алмазів.

Щоб перевірити свою теорію, вчені провели експеримент: помістили карбід кремнію у воду і зажали зразок, щоб досягти високого тиску. Потім вони нагріли його лазером.

В результаті карбід кремнію вступив в реакцію з водою і перетворився на алмаз і діоксид кремнію. Саме такий процес повинен відбуватися на алмазних екзопланетах.

«Це не схоже ні на що в нашій Сонячній системі», — розповідає провідний автор дослідження про алмазні екзопланети Харрісон Аллен-Саттер.

Раніше повідомлялося, що американська компанія NDB Inc. оголосила про створення принципово нового джерела енергії – батареї, що використовує радіоактивний матеріал ядерних відходів для виробництва електроенергії.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ