Рідні пані Олени, вимушеної переселенки, живуть у Херсоні. Вона там народилася, там мешкає її 73-річна мама.

Пані Олена мешкала у Києві і з початком російсько-фашистської агресії виїхала з міста разом з  вагітною донькою.

Історію народження внучки пані Олени, маленької Аліни, ми розповіли тут.

Зараз пані Олена разом з донькою перебуває у дитячій лікарні у Львова, тому що маленька потребує медичної допомоги. Жінка підтримує зв'язок з родиною, яка залишилася в Херсоні.

«Мамі 73 роки. Вона сиділа чотири доби у вологому підвалі. Без їжі, без хліба. У мами зараз настрій бойовий», - говорить вона.

Пані Олена згадує своє дитинство у Херсоні і розповідає, що у ті часи в Україні проводилася свідома русифікації. З перших класів школярі Херсона вивчали російську мову. А українську починали вивчати вже з п’ятого класу і то як іноземну.

«Моя мама з села, то володіла українською. Але в інституті навчали тільки російською. То ж мама з часом перейшла на російську. А ось у 2014 році згадала українську. І тепер розмовляє тільки українською», - каже жінка.

Вона зізнається, що досі не може повірити у реальність подій. Для неї абсурдом є те, що ті, хто називає нас фашистами, вбиває наших дітей.

Натомість захоплюється подвигом воїнів Збройних сил України. На її думку, вони роблять неможливе.

А ось щодо ворога у неї інша риторика. Вона переконана, що ті, які говорять, що не знали про бомбардування мирних міст, лікарень та шкіл, - брешуть.

«Це ж не карткові будинки! І не 3-d принтер вам намалював ці міста. Там – живі люди. Це – не кіно. І не треба казати, що ви не розумієте. Я не вважаю, що тільки путін винен у цьому. Ви точно знаєте, що ви робите. Але коли вас лапають, то ви починаєте брехати і казати, що вам соромно», - звернулася вона до ворога.

Пані Олена каже, що українці хочуть миру, але будуть захищати свої домівки, своїх дітей та внуків.

Нагадаємо також, як повідомляв «Вголос», львівська реставраторка ікон Марія Боньковська, чиї сини в ці хвилини боронять Україну від московсько-рашистської орди, створила Богородицю у камуфляжі.  

ІА "Вголос": НОВИНИ