Веганські дієта, що виключає м'ясні і молочні продукти, виявилася шкідливою для кісток. Вчені встановили, що такий раціон може привести до ризику переломів.
Відповідне дослідження вчених з Німецького Федерального інституту оцінки ризиків (BfR) опублікував науковий журнал MDPI.
Дослідники з'ясували, що вегани, як правило, мають більш слабкі кістки через брак поживних речовин, які містяться тільки в продуктах тваринного походження.
Виявилося, що навіть відносно незначні зміни в стані здоров’я кісток, наприклад, збільшення кісткової маси на 10%, знижують ризик переломів на цілих 50%.
Вчені провели ультразвукове дослідження п'яткової кістки 72 осіб, половина з яких відмовлялися від м'яса і молока, а інша частина – ні. За допомогою ультразвуку фахівці визначили 12 маркерів, які вказують на стан кісток. До таких маркерів входять вітаміни А і В6, лізин, лейцин, омега-3 жирні кислоти, селенопротеіни Р, йод, кальцій, магній та інші елементи.
Читайте більше новин України та світу на Вголосі:
- У Мюнхені (Німеччина) вандали облили невідомою речовиною могилу провідника Організації українських націоналістів (ОУН-Б) Степана Бандери.
- Надзвичайний стан на Сицилії: вулкан викинув по 8 кг попелу на квадратний метр.
- Українки здобули перші місця на чемпіонаті Європи з легкої атлетики.
ІА "Вголос": НОВИНИ