Сьогодні, можливо, прихильник України Борис Джонсон оголосить про свій намір скласти повноваження лідера Консервативної партії.

Наступним його кроком буде відставка з поста прем'єр-міністра Великобританії.

«Вголос» поцікавився у політичних експертів чим може обернутися такий крок Бориса Джонсона, або Джонсонюка, як він називає себе сам, висловлюючи підтримку Україні у визвольній війні з росією, для України та українців.

На думку політолога Оксани Дащаківської, однозначно цей крок відчують в Україні. 

«Звісно, питання призначення та відставки прем'єр-міністра Британії - це питання Британії. Що ж стосується України, то треба знати хто обійме цю посаду, хто стане наступником Джонсона», - каже вона. 

За її словами, тільки після призначення нової особи ми зможемо зрозуміти наскільки підтримка України є особистою позицією Бориса Джонсона чи позицією партії, яку він представляє. Але швидкого розчарування не станеться поки ми не зрозуміємо чи змінюється політика країни.

 «Для нас він став символом. Якщо його забрати, то питання: хто буде іншим таким символом?», - риторично питає Оксана Дащаківська. 

Політичний експерт Олексій Роговик нагадав, що невизначеність довкола політичних перспектив та публічні заклики до відставки Бориса Джонсона лунали у Великобританії ще до 24 лютого. Вони були наслідком скандалів з «ковідними вечірками», державними фінансами та іншого. А тепер ще й пов'язані з сексуальним скандалом довкола Кріса Пінчера.
 
«Джонсон зробив підтримку України однією з основ власної політики та одним з власних політичних імунітетів. У результаті ми отримали одного з найактивніших лобістів захисту України в умовах війни, що конвертується і в політичну, і в економічну, і у грандіозну збройну підтримку. Саме уряд Джонсона був першопрохідцем у деяких рішеннях та діях щодо України, що змушувало активніше чи аналогічно діяти і інших наших партнерів. Його потенційній відставці зраділи б певно лише у кремлі. Поруч з тим, потенційною заміною Джонсона ймовірно стане один чи одна з його міністрів-однодумців, що означатиме збереження курсу на підтримку України. Ми повинні розуміти, що підтримка України є не лише особистим рішенням Джонсона, але й принциповим рішенням держави та народу», - зазначив Олексій Роговик.
 

  

ІА "Вголос": НОВИНИ