Наступного тижня Чилі почне пропонувати четверту вакцину від коронавірусу громадянам з ослабленим імунітетом. Це перша країна Латинської Америки і одна з перших у світі, яка запропонує додаткову дозу. .

За даними агенції Reuters, таку заяву під час пресконференції зробив президент країни Себастьян Піньєра. 

«Починаючи з наступного понеділка, 10 січня, ми розпочнемо новий процес масової вакцинації з четвертої або другої бустерної дози», — повідомив лідер Чилі. 

Чилі має один із найвищих у світі показників вакцинації, і ВООЗ вкрай схвально відгукується про темпи щеплення в країні. Станом на сьогодні дві дози вакцини від коронавірусу має  85% чилійців. Згідно з даними Our World in Data, близько 57% отримали третю додаткову вакцинацію.

Повідомлення про четверте щеплення в Чилі з’явилося в той час, коли новий штам вірусу, відомий як Omicron, поширюється по всьому світу. Кілька країн повідомляють про високі показники кількості випадків COVID-19 навіть серед вакцинованих груп населення. 

Черга за четвертою дозою вакцини в місті Вальпараїсо, Чилі. Фото: REUTERS/Rodrigo Garrido

За словами президента Чилі, успіх країни у боротьбі з пандемією ставить її на чільну позицію у світі за цим критерієм. Відтак, важливо втримати та примножити цей результат. 

 «І цією четвертою дозою ми прагнемо зберегти цю лідерську позицію та захистити здоров’я та життя наших співвітчизників», - підсумував Себастьян Піньєра.

Вакцини для четвертої дози будуть являти собою комбінацію тих самих вакцин, які використовувалися досі в Чилі, включаючи Pfizer-BioNTech, Sinovac і AstraZeneca, яе повідомив міністр охорони здоров'я країни Енріке Паріс.

«Ця комбінація різних вакцин між першою і четвертою дозами повинна  допомогти покращити імунну відповідь», - наголосив посадовець. 

Нагадаємо, як писав "Вголос", за словами регіонального координатора з питань вакцинації від коронавірусної інфекції у Львівській області Олега Когута, у зв'язку із поширенням нового штаму «Омікрон» у країнах Європи, українцям варто готуватися до спалаху чергової хвилі захворюваності і у нас. За прогнозами медиків, сплеск коронавірусних інфікувань слід чекати уже за три-чотири тижні.

 

.
 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ