Цього тижня під час саміту НАТО, який відбувається 29 та 30 червня, буде оголошено про вступ до НАТО Фінляндії та Швеції.

Відомо, що такі дії європейських країн страшенно не подобаються росії, яка однією з причин нападу на Україну назвала небажання межувати з країнами НАТО.

«Вголос» поспілкувався з колишнім консулом України в Санкт-Петербурзі Володимиром Гулимою, який спрогнозував подальші дії росії у відповідь на рішення Фінляндії та Швеції.

«Росіяни казитимуться та проводитимуть якісь провокації. Звісно, вони не вторгнуться в ці країни. І поки Швеція та Фінляндія є кандидатами, отже не можуть застосувати 5 статтю, яка передбачає колективну оборону. Але договором передбачено, що інші країни НАТО надають повний обсяг гарантій країнам, які до них приєднуються. Але провокацій слід очікувати», - каже ексконсул.

Натомість за його словами, росія відіграється на Україні. Нам слід очікувати потужних обстрілів. Понад те, збільшення ракетних атак з боку росіян в Україну по цивільних об’єктах, свідчить про те, що росія намагається залякати і європейців.

Натомість в самій росії, в Санкт-Петербурзі всі будуть мовчати.

«Вони там всі ховаються, лякаються. Всі тремтять за свій бізнес, кар’єру та родину. Це – перелякане стадо. Вони можуть виступити  тільки, якщо знають, що їм за це не буде», - зазначив він.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», сьогодні під завалами СТО у Дніпрі знайшли тіла людей. А по Миколаєву росіяни випустили 10 ракет.

ІА "Вголос": НОВИНИ