Нещодавно у Львові відбулося тестування собак на придатність до каністерапії за міжнародним протоколом PADA. Тестували львівських собак інструктори з польської асоціації «The Animals for People Association». Сертифікат психолога-каністерапевта отримав безпородний пес на ім’я Марс.

Карі очі, руда шерсть

Ще кілька років тому Марс жив собі на вулиці разом з іншими собаками, харчувався, чим знайде та спав на залишках картонних коробок на Цитаделі. Іншого життя він не знав. І про свої неймовірні здатності лікувати людські душі навіть не здогадувався.

Собаці було шість-сім місяців, коли його відловили та передали до ЛКП «Лев» для стерилізації та подальшого прилаштування у хороші людські руки. Там і познайомилися Марс та його нинішня господиня Ірина Малишко.

Ірина працює доглядальницею в ЛКП «Лев» шостий рік. За роки роботи на підприємстві бачила багато собак. Але Марс виявився особливим.

«Коли його тільки привезли, то він всього боявся. Зрештою, всі тварини, які потрапляють до нас, страшенно перелякані на початках. Потім звикають. І радіють всім, хто їх доглядає, годує, вигулює», – розповідає вона.

Марс, Ірина Малишко, каністерапія
Таким був Марс, як тільки потрапив з вулиці до ЛКП "Лев"

Марс, як і всі інші собаки, з радістю приймав турботу людей, тішився відвідувачам, чемно вчився ходити на повідку. Ніби був такий, як всі. Але щось в ньому було не таке. Ірина зізнається, що дуже любить рудих собак. А Марс і шерсть має з рудим переливом, і носик коричневий, і очка карі. Але чимось іншим запав в душу. Власниця собаки спочатку не могла сама собі пояснити, чому його полюбила. А Марсові тим часом шукали нових господарів та хорошу родину.

«Я пішла у відпустку і зрозуміла, що мені бракує Марса. Я гризлася, що поки я буду у відпустці, його прилаштують і я більше його не побачу. Тому я просто прийшла і забрала його до себе додому. Сказала, що сама знайду йому хороших господарів, таких, аби я була спокійна», – каже Ірина Малишко.

До слова, у неї вдома є ще кілька собак. Проте жодна з них терапевтичних здібностей не виявляє. Власниця собаки зазначає, що не планувала залишати собі Марса. Але йому вистачило пожити у її будинку всього лише два дні, аби вона змінила свою думку.  Марс дуже швидко освоївся в новій господі, перезнайомився зі всіма мешканцями. І почав показувати своє вміння. До прикладу, коли наставав час їсти, то кликав людину до мішка з кормом та вказував, куди йому той корм насипати.  

Кожного ранку собаки очікували, коли Ірина виведе їх на прогулянку. Господиня прокидалася, вставала з ліжка, брала зі столика шпильку для волосся та  робила собі зачіску. Одного дня Марс взяв цю шпильку в зуби і кинув Ірині на ліжко. Жінка не зрозуміла цього жесту. Але собака наполегливо повторив кілька разів. Він навіть не дивувався, що людина не розуміє його команд. Марс мав терпіння до всього, в тому числі і до дресування людини.

«Це було так, ніби він мені казав: вставай вже, скільки можна вилежувати боки, час гуляти», – згадує Ірина Малишко.

Ще невідомо, хто кого дресирує

Отож, зваживши на здібності Марса, господиня вирішила зайнятися його тренуванням. Познайомилася з кінологічною школою «Dog Friend» і почала відвідувати їхні заняття. Саме в цій школи жінка вчилася не дресувати, а правильно комунікувати з собакою. Бо, як вже вона з’ясувала, Марс все вмів. Залишилося тільки зрозуміти його.

«Він дуже спокійний. Ти йдеш – він йде поруч. Ти зупинишся – і він зупиниться. Ти стаєш порозмовляти з кимось – і він сідає поруч, чекає. Він не тягне мене нікуди, не скаче, не шарпає», –  розповідає власниця.

Вчилися Марс з Іриною дуже добре і навіть склали іспит з підготовчого курсу дресування.

Водночас люди, які комунікували з собакою, помітили, що він дуже гарно ладнає з іншими людьми, а особливо з дітьми. Коли на майданчик, де гуляв Марс, приходили діти, то він першим ішов знайомитися, давав лапу і дозволяв себе гладити.  

Ірина Малишко, каністерапія, Марс
Найбільше у світі Марс любить обійми та печінкові млинчики

Одного разу Марс їхав з господинею в тролейбусі. Спокійно собі зайшов, ліг на підлогу біля ноги власниці. Нікого не зачіпав, не озивався. Чоловік, який сидів на кріслі поруч, коли виходив з тролейбуса, раптом сказав: «Дякую вам за настрій».

Тим часом кінологічну школу «Dog Friend» запросили у Львівську обласну психіатричну лікарню «Заклад». Господарі разом з собаками поїхали показати невеличку програму за участі собак. А  Марс приглядався до пацієнтів і працівників, обнюхував їх та заохочував до обіймів. Так само він поводився, і коли школа їздила до учасників АТО, які проходили реабілітацію, та дітей з ДЦП і аутизмом.

«Був випадок, коли він підійшов до хлопчика, який, за словами лікарів, був дуже відлюдькуватим. Хлопчик не йшов на контакт ні з ким. А Марс підійшов, подивився на нього. І хлопчик став його обіймати», – згадує Ірина Малишко.

Скільки коштують послуги собаки-психолога

Отож нещодавно Марс склав іспит та став каністерапевтом. Тепер він офіційно може надавати послуги з психотерапії. У пакет послуг входить: посидіти біля людини, коли їй зле на душі; дозволити себе обіймати; дозволити себе гладити. За свої послуги психотерапевт бере шматочок ковбаски, сиру або печінковий млинець.

«У тестуванні взяли участь три собаки. Марса запустили до кімнати та спостерігали, як він буде себе поводити. Він відразу почав спілкуватися з людьми. Він не боїться і не реагує на звуки, на шуми, на різкі рухи», – говорить господиня.

А ось господиня грошей за роботу собаки-психолога взагалі не бере. Вона тішиться, що Марс допомагає знімати стрес людям.

До слова, сертифікат каністерапевта отримав і пес на ім’я Басті, вихованець цієї ж кінологічної школи «Dog Friend».

Ірина Малишко каже, що зі здатністю до терапії собаки народжуються. Але людина повинна допомогти розвинутися їм. Зрештою, таких собак є дуже мало. Сама доглядальниця знає тільки трьох. Але одну на ім’я Пеппі ЛКП «Лев» прилаштувало у добрі руки. І нові власники вирішили, що собаці вистачить спілкування тільки з ними.  

Ірина Малишко, каністерапія, Марс
Марс безпомилково відчуває, у кого болить душа

Цікаво, що Марс завжди знає, коли вихованці школи їдуть до людей, аби їх підтримати психологічно.

«Я можу залишити його вдома і піти у своїх справах. І він спокійно себе поводить. Але як тільки ми маємо поїхати на терапію, то він починає за мною бігати хвостиком. Я йому кажу: «Марс, як ти знаєш, що ми кудись їдемо? Я ж тобі ще нічого не казала. Мабуть, він думки читає», – дивується господиня.

І додає, що інколи їй здається, що Марс впав на Землю з планети Марс. Настільки він незвичайний. Або колись в іншому житті був людиною, бо настільки він людяний і добрий.

Довідково

Каністерапія – метод позитивного психо-соціального і фізіореабілітаційного впливу на людей, які цього потребують, через спеціально керованих і навчених собак.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», львівські чотирилапі рятують людей від самотності.  А також собаки-волонтери допомагають шукати людей. 

ІА "Вголос": НОВИНИ