Осінньо-зимовий період– традиційний пік захворюваності на ГРВІ та грип. З цими недугами стикається майже кожен хоча б раз за один-два роки. Проте є чимало людей, які потерпають від хвороби і до шести разів у рік. У таких випадках хтось обов'язково скаже: треба зміцнювати імунітет, тоді уникнеш проблем. І порада буде слушною.

Імунологиня Христина Ліщук-Якимович розповіла “Вголосу” як тримати своє здоров’я в нормі .

Що таке імунітет?

“Імунітет – це сукупність захисних механізмів, які допомагають організму боротися з чужорідними чинниками, такими як бактерії, віруси, гельмінти, найпростіші, токсини. А також це сукупність органів і клітин імунної системи, які забезпечують ці захисні механізми”, – розповідає Христина Ліщук-Якимович.

Є два види імунітету: вроджений і набутий. Перший ми отримуємо генетично від наших батьків. Другий формується упродовж життя. 

“Коли дитина народжується, у неї є вроджений імунітет й антитіла матері. Поступово антитіла руйнуються, але паралельно організм вчиться боротися з патогенами сам.

Далі, коли в організм потрапляє який-небудь новий вірус чи бактерія – імунітет запам'ятовує його і розробляє ефективну стратегію боротьби.

Це – набутий імунітет. Він діє складніше і ефективніше від вродженого, але може справлятися тільки зі «знайомими» мікроорганізмами”, – каже імунологиня.

Основні органи імунної системи – тимус і кістковий мозок.

У тимусі формуються важливі для імунної системи клітини – Т-лімфоцити, в кістковому мозку – всі інші клітини, які захищають нас від вірусів і бактерій

Крім них до системи імунітету належать лімфатична система, селезінка, мигдалики, аденоїди.

Чому імунітет знижується?

Зазвичай причиною зниження імунітету є неправильний спосіб життя:

  • Харчування, у якому переважають жирні рафіновані продукти, прості вуглеводи, копчені та смажені страви. Сюди ж відносимо переїдання.
  • Брак фізичних навантажень. Тіло людини має активно рухатися, всі його системи і механізми правильно працюють тільки за цієї умови! 
  • Екологічні фактори. Міське повітря, хлорована вода, велика кількість побутових хімікатів, нітрати та добавки в продуктах щодня «бомбардують» нас, виступаючи агресорами.
  • Постійний стрес, хвилювання, а також хронічна втома і недосипання.
  • Куріння і алкоголь
  • Неліковані вірусні інфекції, хронічна герпесвірусна інфекція, інтоксикації.

Також, як зазначає Христина Ліщук-Якимович, багато вчених схиляються до думки, що на імунітет негативно впливає стерильність нашого життя. Починаючи від кип'ятіння сосок і пляшечок для малюка і закінчуючи антибактеріальним милом для рук і антибіотиками при слабкому кашлі. Усе це не дає імунітету пройти «тренування» в боротьбі проти патогенних мікробів.

Окрім того, до зниження опірності і дисбалансу в роботі імунної системи призводять і часті зміни клімату.

Ознаки ослабленого імунітету:

  • поява невмотивованої слабкості;
  • субфебрильна температура (37 - 37.2) протягом тривалого часу;
  • болі мігруючого характеру в м’язах, суглобах;
  • часті респіраторні захворювання або ситуації, коли одне вірусне захворювання переходить в інше;
  • збільшені лімфатичні вузли;
  • хронічне першіння в горлі;
  • хронічний біль голови тривалістю понад шість тижнів.

Як зміцнити опірність організму?

За словами імунологині спеціальних методик зміцнення імунітету не існує. Але вважається, що сон, здорове харчування і фізична активність  – це те, чим ми можемо реально допомогти організму.

“Доросла людина має спати сім-вісім годин на добу. Іноді є люди, яким може знадобитися і дев’ять, це також є нормою. Бажано засинати із 22:00.

Харчування має бути різноманітним. В раціоні мають бути фрукти, овочі, злаки, дієтичне м’ясо (риба, птиця). Води бажано пити побільше, але насильно пити не треба. Точно потрібно скоротити вживання цукру, солі, алкоголю та трансжирів. 

З фізичною активністю все просто: чим більше ми рухаємося, тим краще, – пояснює Христина Ліщук-Якимович.

А от що стосується “чудодійних пігулок”, які б допомагали підвищити опірність організму, то їх, за словами лікарки,  просто не існує.

“Все те, що пропонують на прилавках магазинів чи в аптеках для зміцнення імунітету – це міні маркетинговий рекламний хід, щоб продати продукцію, який не має доказової бази.Це означає, що жоден з них не пройшов достатньо клінічних досліджень і не довів ні свою ефективність, ні, що ще гірше, безпечність, – каже імунологиня.

Профілактично, в період сезонних епідемій, можна приймати гомеопатичні засоби, але перед їх вживанням обов’язково потрібно проконсультуватись з лікарем.

“Для прикладу, ехінацея, коштом своєї діючої речовини, має хороші властивості, щоб покращити противірусну відповідь організму. Але скільки її треба приймати і кому, визначає все ж таки лікар. Бо навіть ехінацея в занадто великій дозі. протягом тривалого часу і при хаотичному застосуванні може призвести до дисбалансу імунної системи”,– наголошує Христина Ліщук-Якимович.

Що робити, якщо вам здається що імунітет знижений?

Імунологиня радить, як один з методів профілактики і зміцнення імунітету – це застосування вітаміну “D” в профілактичних дозах( якщо його рівень в крові є достатнім) і в терапевтичній дозі,  якщо є дефіцит.

Природні джерела вітаміну D:

Синтез вітаміну D відбувається в шкірі під впливом сонячного випромінювання. Однак, такий спосіб отримання вітаміну D може бути недостатнім, особливо в осінньо-зимовий період. 

У невеликій кількості вітамін D міститься в продуктах харчування.

Серед них:

Жирна морська риба (лосось, сардини, оселедець, скумбрія)

Червоне м’ясо

Яловича печінка

Яєчні жовтки

Молочні продукти (вершкове масло, твердий сир, домашній сир тощо).

Зазвичай — регулярного вживання цих продуктів і перебування пів години на вулиці достатньо для того, щоби здорова людина отримала необхідну кількість цього вітаміну.

Звісно, для профілактики можна приймати вітамін D у капсулах. Але його всмоктування організмом невелике — всього 10–20 %.

Обов’язковими у раціоні мають бути тваринні та рослинні білки, вітаміни С, А, Е і вітаміни групи В. 

“Якщо йдеться про медикаментозні вітаміни, то бажано, щоб це були односкладові або двокомпонентні препарати, тому що вживання мультивітамінів нерідко викликає алергію”, – пояснює імунологиня.

До якого лікаря звертатись?

Якщо у вас є підозра, що з імунною системою щось не в порядку, то найперше варто звернутися до сімейного лікаря. Він призначить лабораторні дослідження, такі як загальний аналіз крові, аналіз крові на визначення рівень вітаміну “D”, а також ревмопроби (якщо є болі в суглобах чи м’язах). 

У разі, якщо показники будуть не в нормі, лікар вас скерує до клінічного імунолога для подальших обстежень.

ІА "Вголос": НОВИНИ