Якщо завтра розпочнеться широкомасштабний наступ Московії на Україну, то, можливо, Львів опиниться у тилу. Проте жодної гарантії ніхто дати не може.

За словами військового експерта Олександра Поронюка, ворог розуміє, що якщо спробує розпочати бойові дії біля кордону Європейського Союзу, то Україна отримає моральну та матеріальну підтримку, а також допомогу зброєю від партнерів на міжнародній арені. Тому львів’янам, як і у 2014 році, варто готуватися до того, що вже робили: надавати різнопланову допомогу військовим, пораненим та цивільному населенню, якому доведеться евакуйовуватися.

Щонайперше, за його словами, українцям варто пам’ятати, що ми – на своїй землі, серед своїх, де зайдам не раді. Отже, й панікувати не варто. А по-друге – триматися разом з друзями та родиною, допомагати одне одному, в тому числі й психологічно. Адже разом добре і батька бити.

Проте, якщо раптом завтра львів’яни прокинуться від бомбардування, то варто знати, що робити.

Олександр Поронюк нагадує, що завжди треба мати при собі документи та копії документів, щоби можна було підтвердити свою особу. Також разом з документами варто вкласти у файлик, що не промокає, номери телефонів та адреси найближчих друзів чи родини.

Окрім того, вдома треба мати хай невеликий, але запас продуктів, які можна використати протягом того часу, коли не буде налагоджено харчування міською владою чи військово-цивільною адміністрацією.  Це можуть бути і крупи, і консерви. Адже в першу добу, можливо, не буде можливості приготувати гарячу їжу.

А також наперед домовитися з рідними та друзями, якщо виникне критична ситуація, про місце та час, де можна зустрітися та спільно вирішувати проблеми. Адже під час бойових дій можуть не працювати засоби зв’язку. Місце зустрічі має бути якомога далі від будівель та не на відкритому просторі.

«Мешканцям міста потрібно дізнатися в радіусі кілометра навколо свого будинку місця, де можна сховатися, погрітися та набрати питної води. Я переконаний, що відповідні служби держави та міста облаштують такі місця, аби мінімізувати ризики під час надзвичайних ситуацій», – каже він.

Олександр Поронюк переконаний, що така ситуація триватиме недовго. Але якийсь час треба буде протриматися.

«Варто пам’ятати, що у ворога також ресурси не безмежні. Їх тут гідно зустрінуть, вони отримають відсіч. Їхні танки не будуть їхати безперешкодно по асфальтованих дорогах України», – каже експерт.

Він нагадав, що Львів – не фронтове, а тилове місто. Тому тут варто готуватися до прийому людей, яких будуть евакуйовувати з небезпечних регіонів,  підтримувати бійців, які перебуватимуть на передовій, ресурсами, ремонтами, відновленням техніки та боєприпасів.

«Згадаємо 2014 рік. Ми вже маємо досвід. Україна уже дев'ятий рік перебуває у стані війни. Нас нема чим лякати, ми вже лякані», – говорить полковник.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», у Львівській області створено батальйони територіальної оборони, куди набирають цивільних осіб, яких навчають обороняти свій дім.

ІА "Вголос": НОВИНИ