На тлі загострення в Україні протистояння між силовими відомствами (одне з яких зайняло чітку провладну позицію), чимало експертів замислюються над запитанням: чи можлива та у яких масштабах фальсифікація виборів кандидатами від влади та до чого вона може призвести?

Відповідь на це запитання шукали і ми у розмові з політологом, філософом Сергієм Дацюком, директором Інституту трансформації суспільства Олегом Соскіним та політологом Миколою Спиридоновим.

Скандал із «Укроборонпромом» якось вплинув на рейтинги Порошенка?

Олег Соскін:

У Порошенка після скандалу в оборонному секторі, пов’язаному з розкраданням ЗСУ, впали рейтинги. Йому тепер прогнозують третє місце на президентських виборах.

Це все сталось через те, що історія зі Свинарчуком-Гладковським і цинічне розкрадання армії — це навіть не корупційний скандал, це — злочин проти національної безпеки. Він показує, що Порошенко, котрий декларує боротьбу з Росією, Путіним, насправді першим підігрує агресору, дозволяючи своїм друзям розкрадати армію. І у таких умовах будь-хто з українців має право запитати у Головнокомандувача, а чому його друзі й досі не покарані? І доки ми не отримаємо відповіді, доти буде напружена ситуація.

Сергій Дацюк:

Протистояння людей і влади будуть продовжуватися. Влада такі теми, як-от розкрадання армії намагається не обговорювати у ЗМІ. Ми побачили цинічні факти мародерства, а ніхто не покараний. І оскільки немає ні реакції, ні відповідей, чому так, то люди починають це обговорювати на площах і йдуть зі запитаннями до Президента.

Порошенко ж на зустрічі з виборцями нічого конкретного не каже. Натомість він розповідає про якісь досягнення, які ми не бачимо. І не побачимо. Бо Порошенко — це єдиний кандидат у Президенти, у програмі якого немає пункту про боротьбу з корупцією. Проблему з «Укроборонпромом» він вважає поодинокою. З його боку немає ніяких дій, крім метафор на кшталт «відрубаю руки» чи «нульова терпимість до корупції». І що? Ці слова — не програма кандидата, котрий хоче йти на другий термін, тим паче, коли руки цілі, а корупціонери — на волі. Президент мав би покроково показати, що збирається з цим робити, покаятись перед народом, повернути награбоване. Тоді це б, можливо, повернуло довіру до нього.

Журналісти розібрали лише один випадок того, як наживаються на війні. А є ж величезна кількість інших корупційних схем: на тарифах, на монополізмі, на банківському секторі.

Порошенко зможе виграти вибори без фальсифікацій?

 Олег Соскін:

Без фальсифікації на виборах Порошенко може реально набрати 10 % голосів. Якщо сфальшує, — максимум 20-23 %. Причому, щоб отримати ці числа, потрібні масштабні фальсифікації: тиск, погрози, адміністративний ресурс. Але і цього буде недостатньо для виходу в другий тур.

ЦВК уже почала готуватись до фальсифікацій, заявивши, що вони не змогли виготовити «бокси», в котрих мали перевозити бюлетені. Це зроблено навмисно, щоб можна було зробити підміну. Отже, виборчих бюлетенів надрукують більше та під час перевезення з округів їх замінять.

Якою буде реакція суспільства на це?

 Сергій Дацюк:

«Якщо ця влада після виборів збережеться, протистояння поглибиться»
Суспільство і так збуджене. Зараз корупція затьмарює всі інші українські проблеми. Якщо ця влада після виборів збережеться, протистояння поглибиться. Бо ніякої боротьби з корупцією з їхнього боку не буде, вони і надалі покриватимуть корупціонерів і крастимуть. А це означає, що ми матимемо серйозну кризу. Бо заявами «відрубаю руки і нульова терпимість» уже нічого не зробиш. Суспільство хоче реальних дій, реальних покарань. Натомість у нас зараз держава повністю знищена. У нас не просто корупція, у нас — олігархія. Бо корупція — це коли є держава, а олігархи купують собі трішечки держави. У нас держава — це олігархи. А це означає, що у нас держава як демократичний механізм відсутня.

Вийти з політичної кризи неможливо. А тому, якщо Порошенко сфальсифікувавши вибори чи ні, залишиться, то нас чекає навіть не Майдан, це вже буде громадянська війна.

 Олег Соскін:

Якщо Порошенко сфальсифікує вибори, буде диктатура. Бо на фальсифікації потрібні старання та гроші. Тому свою перемогу Порошенко вже не віддасть. Після того, як Президент за допомогою суперфальсифікації зможе перемогти на виборах, то ніхто нічого не зробить. Армії «порохоботів» почнуть нас переконувати, що потрібно бути тихо, бо «Путін нападе» і ми всі, розуміючи небезпеку з боку РФ, будемо вкотре змушені промовчати.

Є інший варіант: почнуться протести і це справді може закінчитись масовими розстрілами неугодних та громадянською війною. Не можна дозволяти Порошенку фальсифікувати результати виборів, він може знищити державність України.

Хто під час протистоянь із силовиків підтримає Порошенка?

Олег Соскін:

За теперішніх умов Порошенка немає кому захищати. Україна — це поліційна держава, а правоохоронні органи на чолі з Аваковим, не підтримали Президента.

Збройні сили України на рівні молодшого та середнього офіцерського складу, солдатського корпусу на бік Порошенка не стануть. Його можуть підтримати хіба диванні генерали.

Наразі Порошенка підтримає хіба його охоронне відомство, яке очолює Гелетей. Але цих людей є небагато, максимум 500. Може Порошенка підтримати і СБУ. Але вони повинні розуміти, що після програшу їх покарають.

«Щоб сфальшувати вибори і втриматись, Порошенку потрібно нейтралізувати міністра МВС Авакова»
Щоб сфальшувати вибори і втриматись, Порошенку потрібно нейтралізувати міністра МВС Авакова: його можуть відсторонити, купити чи ще щось. Без поліційної системи Порошенку перемогти не вдасться. Успішною фальсифікація буде лише тоді, коли Порошенко контролюватиме поліцію та Нацгвардію.

Які ще є сценарії?

 Микола Спиридонов

Є й інший сценарій. Зараз градус напруги в суспільстві зростає, а тому можна очікувати загострення протистояння, що на свою користь може використати Петро Порошенко. Так, він може спробувати скасувати президентські вибори. Це мало хто зрозуміє, наші західні партнери будуть проти. Але це все подаватиметься під приводом пошуку внутрішніх ворогів, «рук Кремля». І зараз Порошенко розуміє, що у другий тур він не пройде, а тому потрібно щось робити.

Хоч і скасування чи їхня фальсифікація можуть призвести до серйозних загострень у суспільстві, влада через безвихідь на це може піти.

ІА "Вголос": НОВИНИ