Колишньому президенту-втікачу України Віктору Януковичу повідомили про підозру у державній зраді.

Про це повідомила пресслужба Офісу генерального прокурора.

Відповідне рішення ухвалили слідчі Державного бюро розслідувань за погодженням ОГПУ.

Ексгаранта звинувачують у попередній змові з особами, які займали керівні посади в РФ, порушенні вимог Конституції України та  Закону України «Про міжнародні договори України», на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній та економічній безпеці України.

Йдеться про те, що Янукович цілеспрямовано допомагав Росії та її тодішньому лідеру Дмитру Медведєву «у проведенні підривної діяльності проти України», а саме 21 квітня 2010 року підписав сумнозвісні «Харківські угоди», чим створив сприятливі умови до збільшення чисельності російських військових та умови їх перебування на території держави Україна.

Крім того, відповідно до цієї угоди, Росія домоглася продовження на 25 років строку перебування Чорноморського флоту РФ.

В Офіс генпрокурора також підмітила, що дана угода, яку Янукович підписував нібито з метою отримати знижку на газ, фактично мала зворотний ефект.

Зокрема, за версією слідства перед підписанням даного документу Росія двічі штучно підвищила ціну на блакитне паливо для України.

Станом на кінець 2008 року вартість газу в Україні становила $179,5 за 1 тисячу кубометрів, тоді як вже наприкінці 2010 року – $352,33.

До того ж «саме зниження визнавалось зобов’язаннями України з державного боргу перед РФ, що погашаються».

Зазначається, що результатом так званих «Харківських угод» стало стрімке збільшення кількості російських військових та техніки Збройних Сил РФ на території України.

В ОГПУ наголосили, що у 2014 році військовослужбовці Чорноморського флоту активно співпрацювали з іншими підрозділами РФ у рамках анексії українського Криму.

Читайте більше актуальних новин України та світу:

ІА "Вголос": НОВИНИ