Наприкінці минулої доби соцмережі  львів'ян зарясніли сумною новиною. У боях за Україну загинув львівський поет і громадський діяч Юрій Руф.
 
Про своє знайомство і творчу співпрацю з Юрієм Руфом описала журналістка Анастасія Сорока.  
"Ми познайомились ще у далекому 2017, якщо не помиляюсь. Тоді для мене було за честь запросити тебе на творчий вечір, який ми разом з НК організовували до річниці дня пам‘яті Героїв Крут.
Тоді ти читав свої чудові вірші, а весь зал сидів та слухав, затамувавши подих. Ти знав, що українське слово — це наша зброя. І завжди про це говорив.
У інтерв’ю, яке я брала у тебе нещодавно, ми вкотре розмовляли про силу українського слова. І мені б дуже хотілося, аби до твоїх слів прислухалось якомога більше українців.
- «Мінімально, що залежить від кожного з нас: за жодних обставин не переходити на російську, «витерти» для себе російськомовний культурний простір. Не поширювати і не тиражувати жодного контенту російською. Особливо цікаві та корисні речі перекладати і давати також державною мовою. Розумієте, Бандера не прийде і Україну не українізує. Все залежить від кожного з нас. Головне – не прогинатись»
 
- «Проблема русифікації з боку росії полягає якраз не в тому, що всі розмовлятимуть російською мовою, а в тому, що всі будуть думати так, як це буде грамотно внесено росіянами в українське інформаційне поле. А ось якщо ми повністю виключимо російську мову з українського інформаційного простору, росіянам доведеться витратити колосальний ресурс, аби перекласти величезну кількість як пропагандивних матеріалів, так і тих, що несуть приховану пропаганду. Ми звикли сприймати мову з позиції поетики, але слід почати сприймати її з позиції конкретики. Адже, у першу чергу, її функціонал – це забезпечення національної безпеки від ворожої російської пропаганди»
 
Вічна пам'ять, друже!

Ще одна журналістка Ольга Березюк згадує футболку з портретом Степана Бандери, яку Юрій Руф їй подарував.
 
А ось і останній вірш Юрка у фейсбуці 
 
Іржавий обрій вицвів з темноти,
Відтінком домни небеса палають,
Горизонтальні вогняні хвости
В щілинах рваних хмар на виднокраї.
Далеко в полі зблиснув терикон.
Гарячий диск на старт в зеніт піднявся,
В туману вранішнього піні покупався.
Новий світанок й новий день зійшов на трон.
 

«Вголос» у липні цього року публікував інтерв'ю Із Юрієм, де він радив, 

як боротися із російськомовністю українців.
 

ІА "Вголос": НОВИНИ