На тлі загострення загрози масштабного російського вторгнення та не менш масштабних скандалів, які виникають у владних коридорах, питання безпекової та оборонної політики все більше турбують українців.

Про власний прогноз щодо можливого вторгнення, поточний стан української армії та колабораціоністів серед вищого керівництва держав лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок розповів на хвилях "Вголос FM" в програмі «Актуальне інтерв'ю» з Ігором Слотюком.

Ви сказали, що зосередження російських військ довкола кордонів України це швидше бряжчання зброєю. Але якщо уявити, що напад тамки відбудеться, чи достатньо сили в українського війська?

Українське військо є потужне, воно має досвід, це одна з найкращих армій в Європі станом на зараз. Відповідно, я переконаний, що ми маємо сили та можливості відбити ворожу атаку, як би не демонстрували московські геббельсівські канали силу російського війська.

Зрештою, досвід бойових дій 2014-го року продемонстрував, що у нас є потужний добровольчий рух, на який ми можемо розраховувати. 

Інша справа, що я маю багато питань до чинної влади. Одна з головних загроз - наявність московської агентури серед вищого керівництва держави. А також в керівництві збройних сил та інших силових структур. На жаль наш законопроєкт свободівки Оксани Савчук, який був зареєстрований ще в грудні 2019-го року щодо введення санкцій за колабораціонізм - він не просто був відхилений, але він знятий з порядку денного. Як бачимо, монобільшість не вважає це загрозою.

Хоча розуміємо, що у випадку чергової фази військової агресії дільність московської агентури ускладнює шлях до нашої перемоги. 

З точки зору дипломатії, то нам необхідно перевести Нормандський формат у Будапештський. Нам потрібні за столом перемовин США та Велика Британія, і це має бути офіційно. взагалі ми вважаємо, що ці демонстрації російських військ на кордоні мусять мати конкретні наслідки - закриття кордону, візовий режим, заборону на торгівлю з агресором та розрив дипломатичних стосунків. 

Окрім того, ми знаємо, що наприкінці осені був ухвалений закон про територіальну оборону. І українська влада мала б дати роз'яснення мешканцями прифронтових регіонів, що і як робити на випадок надзвичайної ситуації. Ми у Львові живемо за 80 км від західного кордону. А уявіть собі, як би це було за 80 км від кордону московського? 

 

Чи схвалюєте так звану «ковідну» тисячу гривень від влади?

Насправді це є великий популізм цієї влади. Вони, як представники 95-го кварталу не можуть усвідомити, що це реальне життя, а не шоу. і питання соціальної справедливості не трошки, а кардинально відрізняється від тих уявлень, які панують у шоу-бізнесі. Так, дійсно, у багатьох країнах використовують фінансову стимуляцію для вакцинації. Але в нашому випадку влада з одного боку вкрай неграмотно та неправильно, адміністративними способами впроваджує кроки для примусу населення, повністю проваливши інформаційний фронт. Вони цією тисячею намагались вдати благодійників для людей, і це повернеться їм бумерангом. 

Адже спершу багато українці уявляю собі, що це буде готівка, яку вони зможуть використати на власний розсуд. І лише згодом виявилось, що мова йде виключно про походи в театри, кінотеатри тощо. Багато людей це не сприйняло, зокрема тих, хто живе по селах, і або не має такої змоги, або ц зрештою не планує це найближчим часом, з огляду на обставини. 

 

Говорячи про російську агентурну мережу, кого саме ви маєте на увазі?

 

Візьмемо більшу частину працівників Офісу президента, я більш ніж переконаний, що вони повзанні з Московією. А також представники уряду та й значна частина депутатського корпусу. Особливо представники монобільшості. Майже в повному складі це так звана політична сила ОПЗЖ. В яких є або дружні або родинні стосунки з високопоставленими чиновниками та військовими Московії. 

 

Крім того, люди які виховані ще в Совєтський період, так званні совки та малороси, починаючи від президента й закінчу.чи дрібними клерками, які просто ненавидять Україну й не сприймають все українське. Вони залюбки тою чи іншою мірою, інколи як корисні ідіоти, працюють на Москву. Для фільтрації московських агентів необхідні відповідні закони, і Свобода їх пропонує. необхідно карати, і карти жорстко. мають бути дуже серйозні санкції.



Ми записуємо це інтерв'ю 6 грудня, в День Збройних Сил України. Що ви можете сказати нашим воїнам?

Я пам'ятаю той час, коли створювались ЗСУ. Хочеться низько вклонитися нашим воїнам та фахівцям. Хочеться побажати особистого добробуту, залишитись живими, повернутись до своїх родин, до своїх дітей. Я хочу, аби ви знали, що ми вас побажаємо. Що ми, українці, ніколи не забуваємо, якою ціною маємо мирне небо над головою. 

ІА "Вголос": НОВИНИ