Антивіруси й паролі – не панацея від цифрових злодіїв. Адже якщо ваша інформація комусь дуже потрібна, вони не стануть на заваді.

Центр протидії дезінформації при РНБО України вкотре закликає убезпечити свої гаджети. Про це повідомляють у телеграмі.

Українці почали отримувати повідомлення для відновлення акаунтів, що надходять з телефонів, викрадених військовими рф, в намаганні відновити доступ до награбованих «трофеїв». 

Як вберегти свої гаджети від потенційного зламу?

  • Встановіть пароль блокування екрану. Пароль має складатися не менш ніж з 4 символів.
  • Записати на аркуші PUK-код SIM-картки (8 цифр, вказаних на пластиковому тримачі від SIM-картки). PUK-код також можна знайти в особистому кабінеті мобільного додатка оператора чи отримати його за допомогою USSD-коду.
  • Записати на аркуші IMEI-ідентифікатор пристрою. Його також можна отримати за допомогою USSD-коду.
  • Придбати запасний смартфон і SIM-картку до нього.
  • В акаунті Google обрати розділ «Способи підтвердження особи» і вказати резервний номер телефону, e-mail довіреної особи та секретне питання. Обов'язково підтвердити резервні номер телефону та адресу електронної пошти.

Також «Вголос» інформує про такі загальні правила захисту ваших особистих даних, які унеможливлять доступ зловмисників до них:

  • Слід мінімізувати свої дані про себе в соцмережах – це перше правило. Тобто, викладати з помилками дати народження, спотворити дати народження і місце. Тому, що з цього відбувається відпрацювання в разі, коли щось від вас потрібно.
  • Завжди варто оновлювати операційну систему, адже на телефоні чи на комп'ютерах майже кожне оновлення так чи інакше пов'язане з оновленням сервісів безпеки.
  • Підбирайте «правильні» паролі до своїх акаунтів. Тобто, вони мають бути складними для дешифрування і легкими для вашого запам'ятовування. Це може бути набір улюблених цифр і букв, важливі дати з вашого життя. Але у жодному випадку не дати народження, не прізвище. Також, у жодному разі не стандартний набір на клавіатурі на зразок: «qwerty» чи «12345678». Пам'ятайте, що існують програми, які підбирають прості паролі, які не зашифровані, без спецсимволів, літер тощо. 
  • І ще одне правило, якого слід дотримуватись – не використовувати безплатний вай-фай «сусіда». Часом, як тільки ви під'єднаєтесь до безплатного вай-фай, то вас і зламувати не треба, адже «сусід», маючи до нього доступ, може витягнути все з вашого гаджета. Навіть дані фейсбуку з підвищеною безпекою все одно через вай-фай можуть бути вкрадені.

ІА "Вголос": НОВИНИ