11 листопада відзначається Всесвітній день якості.

У межах тижня якості управління державної служби якості освіти у Львівській області проводить заходи, що спрямовані на забезпечення спільного розуміння якості освіти, підвищення якості освітньої діяльності закладу освіти задля всебічного розвитку дитини, успіху кожної особистості та країни в цілому. Про це «Вголос» повідомили в обласному управлінні.

Інституційний аудит - потужний інструмент підвищення якості освіти, і є новою процедурою вивчення діяльності закладу освіти, яка прийшла на зміну державній атестації шкіл. Під час зовнішнього оцінювання роботи школи незалежні експерти оцінюють освітні та управлінські процеси закладу освіти.

На думку начальниці відділу позашкільної освіти департаменту інституційного аудиту Державної служби якості освіти України Алли Захарової, інституційний аудит – це цілком нова для України процедура оцінювання якості освітньої діяльності шкіл. Головна місія аудиту – допомогти школам підвищити якість їхньої діяльності та сприяти зростанню суспільної довіри до освіти. 

Втім, якісні зміни у закладах освіти не можливі без активної участі директорів, педагогів, учнів, їхніх батьків. За результатами інституційних аудитів складають вектор для подальшого розвитку закладу освіти і допомагають окреслити стратегію розвитку освіти територіальної громади.

То що ж таке інституційний аудит ?

- новий формат співпраці між школою та державою;

- можливість побачити слабкі і сильні сторони закладу освіти для постійного вдосконалення освітнього процесу;

- синергія між учасниками освітнього процесу;

- конструктивна співпраця та постійна комунікація,

- дієві рекомендації щодо підвищення якості освітньої діяльності закладу освіти та вдосконалення внутрішньої системи забезпечення якості освіти;

- приведення освітнього й управлінського процесів у відповідність із вимогами законодавства та ліцензійними умовами.

- об’єднання суспільства навколо єдиної цілі - створення умов для самореалізації кожної особистості як громадянина.

У 2021 році управління державної служби якості освіти у Львівській області провело 23 інституційних аудитів закладів загальної середньої освіти Львівщини, за якими надано висновки та рекомендації школам щодо поліпшення їх діяльності. До кінця року ще 3 заклади освіти пройдуть процедуру інституційного аудиту.

158 педагогів пройшли  навчання, а близько 80 осіб брали участь в інституційних аудитах як освітні експерти.

Державна служба якості освіти  України розробила рекомендації до побудови внутрішньої системи забезпечення якості освіти у закладі загальної середньої освіти «Абетка для директора»

https://bit.ly/3obu4tC

ІА "Вголос": НОВИНИ