Затримана поліцейськими у Львові 31-річна велосипедистка Ніна Бойчук виявилася однодумицею та соратницею відомого львівського провокатора, антивакцинатора та антимобілізатора Остапа Стахіва.

Про це повідомляють місцеві медіа та Telegram-канали.

31-річну велосипедистку зупинили патрульні за порушення ПДР – їзду тротуаром на вул. Володимира Великого біля McDonalds, де немає велодоріжки.

Вона навідріз відмовилася показати документи, що посвідчують особу.

Така поведінка є характерною для послідовників руху Остапа Стахіва. Потім Ніна Бойчук покликала своїх однодумців, які втрутилися в конфлікт, а також зняли все відео, яке згодом поширили в соцмережах.

Наступного дня, коли відбувся розголос щодо затримання, Остап Стахів записав з Ніною Бойчук 45-хвилинний ефір, який транслювався на його сторінках у соцмережах. На початку ефіру Стахів представив її як волонтерку, «яка працює у тому фонді, де ми зараз».

Також він повідомив, що жінка родом не зі Львова, але вже тривалий час тут проживає.

Упродовж ефіру Стахів разом зі співведучими стверджували, що відповівши відмовою на вимогу патрульних показати документи, що посвідчують особу, вона діяла «по букві закону».

Співведучий ефіру Назар Олійник, якого представили журналістом, відповів на зауваження коментаторів про те, що конфлікту можна було уникнути, якби на вимогу патрульних велосипедистка чемно показала документи.

 «Ті, хто пишуть у коментарях, що треба було просто показати документи, а дайте мені просто тисячу гривень або ключі від своєї квартири. Просто дайте мені. Це я хочу до простаків звернулися», – маніпулятивно заявив він.

Частину ефіру Остап Стахів присвятив маргінальній антивакцинальній риториці, на яку схвально реагувала гостя Ніна.

Ніна цілком погодилася з заявами Остапа Стахіва та Назара Олійника про «поліцейське свавілля».

«На мою вимогу надати докази… Тому що вони вже поставили мене у статус правопорушника, мають бути докази. Якби вони надали мені докази, можливо, я б надала якийсь там документ. Я не знаю, який вони хотіли документ – чи мою конституцію чи що», – кілька разів повторила жінка.

У патрульній поліції Львівщини розповіли, що саме категорична відмова велосипедистки показати документи, що посвідчують особу, стала причиною конфлікту та її подальшого затримання.

«Їй мали провести профілактичну бесіду і відпустити, однак жінка відмовилася надавати про себе будь-яку інформацію. Вона заперечувала воєнний стан в Україні і не йшла на контакт з поліцейськими. Казала, що вона не є фізичною особою. Її неодноразово просили предʼявити документи, але вона так і не пішла на контакт, а почала викликати групу підтримки», – зазначили в патрульній поліції.

Поліцейські також зауважили, що на місце події приїхали громадяни із заздалегідь підготовленими боді-камерами, почали здійснювати знімання і провокувати конфлікт.

«Жінка відмовилася добровільно проїхати у відділ поліції, тому її затримали», – додали в патрульній поліції.

Поліцейські також наголосили, що перевірка документів громадян під час воєнного стану необхідна задля безпеки.

 

До слова, відомого львівського провокатора Остапа Стахіва СБУ звинувачує у діях, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу, або на захоплення державної влади.

За версією СБУ, дії Стахіва та його прибічників координувалися з Росії.

У 2021 році у нього провели обшуки та затримали, однак згодом він вийшов з СІЗО під заставу у розмірі 1 млн грн. Гроші на заставу зібрали його прихильники.

Поки справа Стахіва розглядається в суді, він продовжує свою діяльність, зокрема, записує ефіри на антимобілізаційну тематику. Також він організовує платні курси, за результатами яких видає своїм прибічникам «журналістські посвідчення», також оформляє «посвідчення правозахисника».

ІА "Вголос": НОВИНИ