Завтра, 15 лютого, на Стрітення, львівських бабаків Марусю та Михайла попросять спрогнозувати час приходу весни.

Про це «Вголосу» повідомив директор Львівського міського дитячого еколого-натуралістичного центру Ігор Антахович.

За його словами, зараз бабаки ще сплять, але, за прогнозами зоологів, які доглядають тварин, завтра вони повинні вже прокинутися.

«Попри те, що у Львові вдень плюсова температура, але вночі ще буває від мінус п’яти до мінус восьми. Тому бабаки сплять», - каже він.

Але, як стверджує Ігор Антахович, зазвичай львівські бабаки сплять два тижні, потім прокидаються на кілька днів. І знов впадають у сплячку. Тому саме зараз очікується, що вони пробудяться.

Як повідомляв «Вголос», 2 лютого, в День бабака, коли колега Марусі та Михайла, харківський бабак Тимко пророкував скорий прихід весни, львівські синоптики міцно спали.

Проте очікуваного свята, яке завжди організовували у Львівському міському дитячому еколого-натуралістичному центрі, цього року не буде.

«Ми тільки сьогодні відновили роботу після карантинних обмежень. Окрім того, нам дозволили провести захід з бабаками, обмеживши кількість учасників двадцятьма особами. Тому ми не залучаємо до нього дітей. Будуть тільки журналісти. Наш працівник зайде до вольєра до бабаків та відчинить їхню буду. Якщо бабаки не спатимуть, то вони – вийдуть. Якщо ж не висунуть носів – то ще сплять», - розказав «Вголосу» сценарій свята Ігор Антахович.

Те, що львівські бабаки віщують прихід весни на два тижні пізніше, ніж це роблять  харківський Тимко чи Великий Філ зі штату Пенсільванія у США, у Львові пояснюють тим, що здавна українці спостерігали за поведінкою їжака коло хати саме 15 лютого, на Стрітення.

«Якщо їжак побачив свою тінь, злякався її та втік до своєї нори, - то зима ще пануватиме. Якщо тіні не було, отже весна буде ранньою», - пояснює Ігор Антахович. 

Зрештою, у США, куди традиція віщувати прихід весни за поведінкою їжака або іншої тварини, яка впадає у зимову сплячку, перейшла з християнської Європи, де Стрітення святкують за Григоріянським календарем, 2 лютого. 

Цікаво, що в деяких країнах Європи на Стрітення прихід весни віщують за поведінкою ведмедів. Якщо мисливці у лісі помічають, що ці тварини вибралися з барлог, то слід очікувати потепління. 

Натомість ведмеді у Карпатах все ще сплять і прихід скорої весни не прогнозують. Як повідомив «Вголосу» директор Національного природного парку «Сколівські Бескиди» Василь Приндак, зараз у горах висота снігу вище метра. Тому клишоногі ще не пробуджуються із зимової   сплячки.

А ось на початку грудня, як повідомляв «Вголос», ведмежата ще не вкладалися спати й радісно бавилися у снігу. 

ІА "Вголос": НОВИНИ