Питання легалізації канабісу в Україні за останні роки набуло важливого дискусійного питання. Чи потрібен він для медицини в нашій країні­­? Чому в Україні канабіс заборонений? Розберемося у матеріалі для ІА «Вголос».

Що говорить закон?

Кримінальний кодекс України передбачає позбавлення волі за контрабанду наркотичних засобів психотропних речовин та їх аналогів (305 стаття). Розповсюдження, виробництво, продаж, придбання чи зберігання марихуани в Україні є незаконним. Канабіс, смола канабісу, екстракти та настойки канабісу входять в список «Особливо небезпечні наркотичні засоби, обіг яких заборонено».

21 грудня 2023 року грудня Верховна Рада у другому читанні ухвалила законопроєкт, який легалізує медичний канабіс. 15 лютого 2024 року президент України Володимир Зеленський підписав закон про легалізацію медичного канабісу, він почне діяти протягом 6 місяців.

Законопроєкт №7457 регулює обіг канабісу в медичній, промисловій та науковій діяльності. Наприклад, рослини коноплі буде можна застосовувати для створення ліків, проведення наукових експериментів, а також як знеболювальне чи терапевтичний засіб для людей з епілепсією, хворобою Альцгеймера, синдромом Туретта, онкохворобами, захворюваннями травного тракту та для лікування розладів сну і наркотичної залежності.

Документ також дозволяє лікарям виписувати е-рецепти на препарати, у складі яких є канабіноїди, а пацієнти зможуть зберігати такі препарати (якщо є рецепт) і в’їжджати та виїжджати з України з ними за наявності рецепта та документів, які підтверджують діагноз.

Також можна буде отримати ліцензію на вирощування конопель для виробництва ліків. Але за деяких умов — цілодобовий відеонагляд та доступ поліції та кодування кожного куща.

Розповсюдження марихуани для інших цілей, окрім перерахованих вище і надалі заборонено. Тобто, вирощувати або продавати її просто для приватного споживання вважатиметься злочином.

Для прикладу, медичний канабіс використовується у Польщі, Канаді, Ізраїлі, Австрії, Чехії, Франції та Німеччини.

Що каже церква

Ще до підписання президентом закону, Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій закликала Верховну Раду та Кабінет Міністрів зняти з розгляду та відхилити законопроєкт про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності.

Лідери Церков і релігійних організацій вважають, що цей законопроєкт спрямований не на створення додаткових можливостей для лікування тяжкохворих пацієнтів, а на легалізацію вирощування сировини конопель, яка містить наркотичну речовину, її перероблювання та реалізації в Україні. Церква вважає, що цей законопроєкт – переважно про бізнес на наркотиках, а не про медицину та турботу про постраждалих від війни.

“Як швидко прихильники “легалізації” від риторики на захист “медичного канабісу” переходять до ідеї “легалізації канабісу” як такого, щоби було дозволене споживання наркотичної речовини з “рекреаційною” метою – для отримання задоволення”, – звернення Всеукраїнської Ради Церков та релігійних організацій.

Церква виступає проти легалізації медичного канабісу та навіть боїться розглянути варіант легалізації наркотичних засобів для вільного доступу.

Що ж говорить медицина?

«Власне, канабіс – він один, він не може бути медичним чи немедичним. Різною може бути мета його застосування. І ми говоримо про законодавче врегулювання використання канабісу в Україні з медичною і науковою метою. Людина не має відчувати більше страждань, ми маємо зробити все, щоб у людини страждань або не було, або вони були виражені якомога менше. Ми маємо досягти законного, легального, цивілізованого, нормального, адекватного обігу цих лікарських засобів», - розповів лікар-онколог Андрій Гардашніков з Кропивницького для Суспільне Новини.

Про свій досвід вживання медичного канабісу під час боротьби з онкологією розповідає журналістка Яніна Соколова:

«На третій день зле так, що не допомагає жоден із препаратів знеболення. Найсильніші пластирі та ін'єкції не давали жодного повного знеболювального ефекту. Навпаки. Давали побічну дію. Блювоту, висипку і купу різних шлункових наслідків. Хотілося лізти на стіни. Викручувало тіло так, ніби сотні бджіл жалять судини. Все це було до покупки моїм другом сигарети з олією канабісу всередині. Це був просто подих спокою. Без побічної дії. Хіба що їсти хотілося. В Україні зараз немає ще розуміння в простих українців, наскільки це важливо, і як тільки ми зрозуміємо, що це трошки крок вперед у цих питаннях. Це відхід наш від Радянського Союзу, від цих шорів, в яких ми перебували тоді, жити стане легше. Коли відчуваєш біль і знаєш, що тобі це може принести полегшення, коли це стосується твоїх сусідів, друзів, родичів, дружин, чоловіків, дітей – то безумовно ти будеш виступати за».

Наразі ми не можемо говорити про успішність чи неуспішність даного закону, але нашим Героям, які захищають нас від російського ворога, легалізація медичного канабісу допоможе краще переносити важкі операції та реабілітовуватись після поранення та лікування.

Меланія Голембйовська, студентка факультету журналістики ЛНУ ім. І. Франка

ІА "Вголос": НОВИНИ