Супермаркет «Арсен» на вулиці Княгині Ольги 120 нещодавно припинив роботу. І вже зараз на розгляд містобудівної ради Львова виносять проєкти зміни цільового призначення земельної ділянки, який в перспективі дозволять забудувати її житлом. Яке майбутнє чекає цю ділянку та чому слід зважати на небезпеку складних ґрунтів тут - у матеріалі «Вголос».

Одразу ж зауважимо, що станом на зараз мова про забудову ділянки на місці вже колишнього «Арсену» не йдеться. Проте з огляду на досвід появи у Львові великої кількості житла всупереч Генеральному плану міста, місцеві мешканці вкрай чутливо реагують на будь-які спроби житлової забудови навіть у перспективі.

Про це «Вголос» розповіла Тетяна Шевченко, депутатка ЛМР від фракції «Європейська Солідарність», яка представляє цей район у раді Львівської ОТГ. 

"Район потребує рекреації та озеленення. І коли лише дізнались люди про зміну зонінгу, особисто до мене звернулось чимало мешканців. Один будинок дав 60 підписів, інший 90.  Деякі просто об'єднались і від імені ОСББ написали в управління архітектури та містобудування. Наразі вони говорять про зміну зонінгу. Але ми всі розуміємо, що наступним кроком буде забудова" - говорить вона.


Району бракує інфраструктури

За словами Тетяни Шевченко, ситуацію з територію, де розташований колишній ТЦ мешканці району пильнують особливо ретельно. Адже район на перетині вулиць Княгині Ольги, Наукової та Трускавецької й так доволі щільно забудовується житлом. Про це зокрема свідчать дані порталу ЛУН

Нові ЖК в районі вулиці Трускавецької. Джерело - ЛУН.юа



Згідно з поточним планом зонування території Франківського району міста Львова, ділянка, на який розташовано ТЦ «Арсен» належить до зони Г-6 - об'єкти торгівлі. За словами Тетяни Шевченко, ця ділянка до минулого року була у власності міста. У 2020-у році її викупила приватна фірма ТзОВ «Євротек-девелопмент». Згідно з даними системи YouControl, компанія зареєстрована 22 грудня 2020-го року за тією ж адресою, де розташована будівля вже колишнього супермаркету - вулиця Княгині Ольги 120. 

Нагадаємо, саме групі компаній "Євротек" належить мережа супермакетів «Арсен», яку вони викупили у відомого львівського бізнесмена Романа Шлапака. Про те, що саме «Євротек-девелопмент» є власником цієї ділянки свідчать дані з державного кадастру. Згідно з ними, право власності на земельну ділянку компанія зареєструвала зовсім нещодавно - 19 серпня цього року. 

В липні були громадські слухання про зміну зонінгу. Тобто з зони Г-6 перевести цю земельну ділянку в зону Г-2. Це вже зона громадських будівель, яка, втім дозволяє і житлову забудову. Звідси вже пішли всі інші переживання мешканців" - розповідає Тетяна Шевченко. 


Небезпечні львівські ґрунти 

За словами Тетяни Шевченко, мешканців непокоїть ініціатива щодо зміни зонінгу, яка може дозволити капітальну забудову ділянки. І мова не лише про потребу району в інфраструктурі, але також про небезпеку в самих ґрунтах. Зокрема через наявність на території великої кількості підземних карстів. 

Про цей факт свідчить також  інженерно-геологічна схема зонування Франківського району, яка є доступна на сайті ЛМР. Нагадаємо, карсти - це фактично підземні порожнини, які з'явились внаслідок вимивання ґрунту чи скельних порід підземними водами. 

У коментарі для «Вголос» Тетяна Шевченко наголосила, що не є геологом, проте наявність об'єктивних даних щодо цієї земельної ділянки свідчить про небезпеку серйозного капітального будівництва там. 

"З допису проєктанта, який проєктував ТЦ Арсен, ґрунти складні там, 4-й ступінь карстів. Ускладнення давало ще наявність  підземних озер площею 3000м2. Тобто це фактично порожнини, наповнені водою. Карст це крейда, гіпси і якщо в неї попаде вода, то вона буде вимивати її. Як наслідок буде утворюватися провалля. А це негативно вплине на несучу здатність навколишніх будинків і надалі може призвести до цілковитого руйнування їх", - пояснила вона. 

Саме з огляду на цей факт мешканців лякає перспектива зміни зонування району, яка може дозволити капітальну забудову на місці ТЦ «Арсен». Адже зона Г-6, в яку хочуть перевести ділянку, передбачає багатоповерхове будівництво. А відтак -  міцніші й глибші фундаменти з можливим попаданням наявної води в карстові породи.

Зауважимо, що сама будівля ТЦ «Арсен» за своїм форматом не є масштабною капітальною спорудою, про що зокрема говорить і Тетяна Шевченко. 

"Тому проєктант, який є автором ТЦ Арсен, використав інноваційну технологію сотових фундаментів і полегшених конструкцій. Іншими словами він ніяк не ліз з фундаментами глибоко в землю і максимально робив полегшену конструкцію будівлі ТЦ «Арсен»" - роз'яснює Тетяна Шевченко. 

«Війна» за трамвайний міст на Науковій 


Окрім перспективи можливої забудови, мешканців непокоїть відсутність у новому зонінгу завершення трамвайного шляхопроводу на перехресті вулиць Княгині Ольги та Наукової. 

Нагадаємо, нещодавно у міської влади Львова виникла ідея демонтувати трамвайний шляхопровід, який станом на зараз готовий на 80%. З такою ініціативою виступив депутат ЛМР від фракції «Самопоміч» Андрій Шевців, якого підтримали представники ЛКП «Інститут міста». Вони наполягають на необхідності демонтажу мосту та продовження трамвайної гілки безпосередньо через вулицю Наукову по землі, з перетином рейкового полотна та проїжджої частини. 

Водночас така ініціатива викликала спротив більшості мешканців району, депутатів ЛМР та профільних фахівців. Детальніше про аргументи обох сторін читайте у матеріалі «Вголос» за посиланням

«Немає в зонінгу добудованого щляхопоровду та мосту для вже теперішніх забудов які там будуються та майбутніх. Це фактично позбавляє його доступу до якісного громадського транспорту», - говорить депутатка від ЄС. 

Варто зазначити, що згідно з зонінгом Франківського району територія колишньої військової частини біля Центру зайнятості на вулиці Княгині Ольги належить до зони Ж-4 - багатоповерхова житлова забудова (від 9 до 16 поверхів). 

Ділянка майбутньої житлової забудови на місці колишньої військової частини

"Якщо взяти голову комісії транспорту Ігоря Зінкевича - він ширину моста поміряв. Там і трамвай і машини, і навіть пішохідна доріжка вписується. Міст має бути також з огляду на проєкт будівництва нового трамвайного депо на вулиці Трускавецькій, яке потребує місто", - підсумувала Тетяна Шевченко. 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ