Лижні спуски прямо у місті та двометрові «стіни» снігу. І хоч перші дні грудня вже встигли потішити нас сніжком, дивлячись на раритетні фото Львова минулого століття, бачимо, що раніше зими були ще суворішими.

«Вголос» зібрав для Вас підбірку унікальних світлин зимових пейзажів міста. 

Ось так виглядав зимовий Львів у 1914-1915 роках. До вашої уваги – засніжені площа перед Львівською оперою, Високий замок, проспект Свободи та площа біля Центрального вокзалу. 

А чи знали, ви, що колись у місті був справжній лижний трамплін? 

Його збудували на схилах Кайзервальду у 1926 році з ініціативи віце-голови Карпатського Нартярського Товариства капітана Романа Лотечко.

Це місце було не лише улюбленою зимовою атракцією для мешканців Львова, а й вважалося найкрасивішим трампліном тогочасної Польщі. 

Вражають також світлини засніжених вуличок, що ведуть до львівських вищих навчальних закладів. Погодьтесь, за останні декілька зим, такі «краєвиди» студенти бачили не часто. 

А на цій світлині – снігові «кучугури» на вулиці Коновальця. Фото 1932 року, тож вуличку практично не впізнати.

вул. Коновальця, 1932 рік

Про те, що снігу було багато, свідчить і фотографія 30-х років ХХ століття з вулиці Чайковсього.

вул. Чайковського 1930-х років

Що цікаво, за розповідями дослідників та очевидців тих часів, колись місто розчищали від снігової негоди двома способами: лопатами або з допомогою трамваїв.

По-справжньому казковими зими були й у наших львівських парках.  

Ротонда у парку ім. Івана Франка. Фото 1932 року.

Взимку 1939-го місто також рясно засипало снігом. 

Білосніжні панорами Львова бачимо і на світлинах львівського фотографа Юліана Дороша 1961 року. 

У матеріалі використані світлини з таких джерел: Фотографії Старого Львова, Міський медіаархів, https://mavka-lv.livejournal.com/, Юліан Дорош

ІА "Вголос": НОВИНИ