Відтепер радянський символ – зірку з Марсового поля у Львові – можна буде оглянути тільки в музеї «Територія Терору».

Як повідомила «Вголосу» завідувачка інформаційного відділу музею Дарія Кінзер, бронзова зірка тепер є експонатом цього музею.

«Її привезли вчора. Вона дуже велика, 370 см. Важка», - каже вона.

У музеї зараз розпочали дослідження встановлення цієї зірки на Марсовому полі.

Новий експонат зарахований до експозиції колекції радянського мистецтва.  Разом з зіркою у цій колекції є і скульптури та барельєфи  з колишнього Монумента слави на Стрийській.

За словами Дарії Кінзер, експонати з колекції радянського мистецтва доволі популярні. Найбільше ними цікавляться іноземці. Проте приходять і особи, які ставляться до цього як до своєї пам’яті і вони тішаться, що це збережено. Є також відвідувачі, які вимагають це знищити.

Водночас за її словами, досі ніхто не звертався з проханням викупити ці експонати. А якби й звернулися, то експонатів з музею не продадуть.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», у Львові демонтували радянську зірку з Марсового поля. Про її демонтаж  заговорили ще у липні. Москва відразу висловила заперечення проти таких дій українців. Проте ветерани російсько-української війни заявили, що їх не цікавить думка ворога. І 8 жовтня 2021 року виконком Львова прийняв рішення про демонтаж цього символу радянської епохи. 

Також, минулого тижня львівський виконком відмовив родичам російського кагебіста Миколи Кузнєцова у ексгумації його рештків. 

ІА "Вголос": НОВИНИ