Синє (блакитне) полотнище, золоті (жовті) зірки по колу і жінка, зодягнена в сонце...

Вісім років тому, а саме у ніч на 30 листопада 2013-го року на Майдані Незалежності у Києві відбувся силовий розгін спецпідрозділом «Беркут» студентів, які протестували проти рішення уряду зупинити підготовку до Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Озвірілі «беркутівці» режиму тодішнього президента Януковича В. намагалися кийками і ногами розтоптати євросподівання українців.

“І велика ознака з’явилася на небі: жінка, зодягнена в сонце, і місяць під її ногами; а на її голові - вінець із дванадцяти зірок; і маючи в утробі, вона кричала від болю – терпіла муки родів” [Об’явлення 12:1-2].                           

Це слова із Нового Завіту Святого Письма, зокрема Об’явлення Івана Богослова. Вони у свій час надихнули двох європейських митців на створення офіційного символу [прапора] Європи [Flag of Europe] - сучасного Європейського Союзу [Європейської Співдружності, Євросоюзу [ЄС][Europeon Union [EU]. Це економічний і політичний союз 28 держав-членів, що розташовані здебільшого в Європі. Веде свій початок від утворення Європейської спільноти з вугілля та сталі шести країн [Бельгія, Італія, Люксембург, Нідерланди, Федеративна Республіка Німеччина, Франція].

Прапор ЄС і Ради Європи [РЄ] - ” На тлі блакитного неба Західного світу зірки символізують народи Європи в колі, знаку єдності. Число зірок є незмінним, рівним 12. Це число символізує досконалість і повноту ”. Синє [блакитне] тло прапора – колір Діви Марії,  Мадонни, Пресвятої Богородиці, колір мирного, сонячного неба. Жінка, одягнена в сонце -  Вона ж. На блакитному полотнищі Її супроводжують вічні Божі світила Землі – Сонце і Місяць.

12 золотих [жовтих] зірок – 12 апостолів [перших учнів] Ісуса Христа, розташованих колом [символ вічності], 12 знаків зодіаку представляють увесь Всесвіт. Вони символізують ідеали єдності, солідарності і згоди між народами. А ще – об’єднання народів Європи, досконалості та цілісності. Кількість їх незмінна, незалежно від постійного розширення складу ЄС. Як, зрештою, і кількість апостолів чи кількість знаків зодіаку також не змінюється, тобто є постійною. Автор концепції прапора – австрійський скульптор Арсен Гейц. Деталі укладу, пропорцій і кольорів опрацював  Поль М. Г. Леві.

Презентований проект прапора 25 жовтня 1955-го. Офіційне прийняття і затвердження його відбулося Радою Європи 8 грудня 1955-го. Активно використовується прапор ЄС із 1986-го року. Сьогодні прапор ЄС можна побачити разом із Державним прапором України на  людних офіційних місцях, святкових урочистостях, приміщеннях державної влади та місцевих органів управління. Це в сучасній історії незалежної і суверенної України відтворює нашу спрямованість, мету і дорогу до спільного європейського співтовариства та його ідеалів.

Гімн Євросоюзу - вираження ідеалів свободи, миру та солідарності

1972-го року Рада Європи схвалила музичне виконання Гімну Європи [European Anthem]. Музика - витяг ”Оди радості” із фіналу Дев’ятої симфонії 4-ї частини  (1823) німецького композитора, піаніста-віртуоза Людвіга ван Бетховена (1770-1827). Спочатку без слів, універсальною мовою музики, Гімн виражав ідеали свободи, миру та солідарності, на яких тримається і розвивається Європа. 1985-го президенти та глави урядів країн ЄС остаточно схвалили офіційний Гімн Європейського Союзу. До його музичного виконання додалися слова німецького поета, гуманіста, історика і філософа, драматурга і теоретика мистецтва Йоганна Фріфдріха фон Шіллера (1751 - 1805) із п'єси «Ода до радості» (Ode an die Frende). У словах поета знайшла відгук ідея братання народів, яку поділяв Людвіг ван Бетховен. Гімн Європи [Європейського Союзу] не має на меті замінити існуючі національні (державні) гімни країн Європейського Союзу. Гімн ЄС, Ради Європи – це утвердження спільних цінностей та їх єднання в усьому розмаїтті національних культур. Український переклад Славня Європейської унії здійснив Павло Берест.

Радість, ясна іскра Божа, Ти ведеш у Елізіум!  На Небесну зірку схожа, Освяти Наш Соціум. Твоя Магія чарівна Об'єднає всіх Людей Всі Шляхетні, Вільні, Рівні Під  крилом Твоїх Ідей ! Кого Доля наділила Другом вірним: хто сам Друг. Кого жінка полюбила Всяк хай йде до Нас у гурт. Так, той, хто живе з Душою: Тому рада вся Земля! В кого ж серденько з іржею: Гурт не твій, йди звідтіля.  

Хорове виконання Гімну ЄС маємо українською мовою Українським національним хором імені композитора, фольклориста Григорія Верьовки (1895-1964). Соло співає Юрій Мамчук = сі-бемоль мажор.

За сучасним календарем 8 грудня маємо вшанування свщмч. Папи Римського Климента I, одного з апостольських Отців Церкви, що упокоївся на вигнанні в Херсонесі; за переказом, його мощі перевіз рівноапостольний князь Володимир Великий у стольний Київ-град до Десятинної церкви [храму Успення Пресвятої Богородиці]. За іншою версією, віднайшов їх (861) просвітитель слов'ян св. Кирило. Відтак, із братом св. Мефодієм доставили у Рим, де вони перебувають тепер у базиліці св. Климента.

 

 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ