У Польщі все більше забудовників відмовляються від готових проектів на будівництво офісних приміщень і натомість прагнуть переробити дозвільні документи на будівництво житла, яке під час пандемії і кризи більш затребуване, ніж офіси. Про це пишуть польські медіа.

До такої переорієнтації забудовників змушують обставини, що виникають у зв’язку із переходом багатьох офісів на віддалену роботу. А відтак нові офіси на ринку не знаходять орендарів.

Компанія Echo Investment, гравець з трьох найкращих розробників офісів у Польщі, оголосила про значне збільшення участі в житловому масиві. Щоправда, експерти з будівництва не поспішають говорити про крах у сфері побудови нових офісів. Наголошують, що рано чи пізно ми повернемося до стаціонарної роботи. Питання тільки в тому, коли.

Як повідомляє видання  Rzeczpospolita, до планів будувати нові офісні приміщення забудовники планують підходити більш  консервативно. На цьому наголошує генеральний директор Echo Investment Ніклас Ліндберг. Сьогодні компанія зосереджується на великих багатофункціональних інвестиціях з домінуючою роллю житла, включаючи приміщення в оренду, де офіси та роздрібна торгівля їх доповнять.

Попит на нові офіси зменшується

Оцінки Польської палати комерційної нерухомості показують, що попит на нові офісні площі в третьому кварталі впав у дев'яти найбільших агломераціях  - понад 35 відсотків на рік. Пропозиція суборенди також зростає. Така оптимізація призведе до збільшення кількості вакансій та більшої обережності забудовників при прийнятті рішень щодо інвестицій.

“Зниження попиту стосується досить старих приміщень, які важче адаптувати до нових вимог безпеки, - говорить член правління HB Reavis Польща, забудовник будівлі Вежі Варсо (найвища офісна будівля у Європейському Союзі) у Варшаві Кароль Вика. - Розробники, які змогли заздалегідь визначити ці тенденції, ефективніше протистоять ситуації. Переговори з орендарями тривають довше, оскільки компанії ретельніше аналізують потреби, але у випадку з новобудовами в центральних місцях важко говорити про глибоке уповільнення”.

Менші будівлі комплексу Варсо практично повністю здані в оренду, будівництво вежі буде завершено в першому кварталі 2022 року. Переговори з потенційними орендарями тривають.

Отож експерти з будівництва вважають, що початок нових інвестицій у цій галузі буде залежати від розвитку епідеміологічної ситуації та реакції світового ринку на наявність вакцини для Covid-19.

Вголос повідомляв,

що Польща планує тестувати усе населення країни на коронавірус

ІА "Вголос": НОВИНИ