Столиця «Бандерштату», Львів, перетворюється у місто, де «люблять російську мову», де була спроба заборонити бандерівський червоно-чорний прапор та де російські школи щедро фінансуються з міського бюджету.

Все це сталось через те, що мер патріотичного Львова під час війни організовував акцію «Львов гаваріт па-рускі», передчасно оголосив капітуляцію України, нагороджував колаборантів та активно розвивав польські і проросійські організації.

Садовий і сепаратизм

Кінець березня 2014 року, одразу після окупації Криму, коли ще навіть не було оголошено про створення псевдореспублік, проте активно поширювались сепаратистські настрої, мер Львова Андрій Садовий виходить на балкон Ратуші. На львівській площі «Ринок» святково грає музика, а мер із серйозним обличчям впевнено заявляє: «Першу війну в історії Незалежної України ми програли, це поразка».

А згодом Андрій Садовий запрошує випити кави у міській раді «журналістку» Оксану Шкоду. Помічницю кума Путіна Віктора Медведчука та одного з найвідоміших кремлівських терористів Ігоря Гіркіна, яка навесні 2014-го закликала Путіна ввести війська в Україну. Із вдячності сепаратистка назвала Садового «майбутнім президентом України». Видно, було про що поговорити…

Оксана Шкода з Андрієм Садовим, Ігорем Гіркіним і Віктором Медведчуком. Клікайте для збільшення

Спроба заборонити червоно-чорний прапор 

2 лютого 2018 року у відповідь на ухвалений польським Сеймом закон про заборону пропаганди «бандерівської ідеології» багато міст України ухвалюють рішення про вивішування перед державними та комунальними спорудами червоно-чорного прапора.

Бажаючи відстояти національну гідність перед шовіністичними випадами з боку західного сусіда, захотіли підтримати цю ініціативу й у Львові. Так, 15 лютого на сесії Львівської міської ради депутатка від ВО «Свобода» Мар'яна Батюк підготувала проєкт ухвали, яким пропонувала затвердити перелік дат, пов'язаних із визначними подіями національно-визвольної боротьби та вшанування пам'яті борців за незалежність України, у які поряд із Державним Прапором України на території Львова вивішується червоно-чорний прапор.

Однак під час сесії депутати від «Самопомочі» та «Громадянської позиції» провалили голосування цієї ухвали. Натомість депутати підтримали протягнуту міським головою ухвалу його заступника Андрія Москаленка. Як наслідок, «у визначених місцях постійного вивішування Державного Прапора України у м. Львові вивішуватимуть винятково Державний Прапор України», чим у місті фактично заборонили вивішувати червоно-чорний прапор.

Лише після протестних акцій та розголосу у ЗМІ львівська влада все ж змушена змиритись – червоно-чорний прапор у місті буде.

Нагорода для колаборантів 

Не словом, а ділом Садовий доводив і свою прихильність до адептів «руского міра». Так, з нагоди 762-річчя Львова міський голова Андрій Садовий нагородив подякою генерального директора ПАТ «Львівський хімічний завод» Анатолія Бобришова.

Як відомо, Анатолій Бобришов є головою Координаційної ради організацій російських співвітчизників західних областей України. Кілька років тому він разом із багатьма проросійськими організаціями, зокрема політичною партією «Русское единство» (із 2014-го заборонена в Україні), влаштовував у Львові «колорадські марші» на 9 травня.

На початку агресії РФ у березні 2014-го Бобришов заявляв, що не засуджує дії РФ у Криму.

Так, нинішній гендиректор Львівського хімзаводу казав, що головна причина подій у Криму – неправильна поведінка влади: «Кожен президент, що отримав підтримку на сході України, обіцяв запровадити російську як другу державну мову, зближення з Росією, де люди мають родичів. І завжди ставався обман».

Та не Бобришовим єдиним. Відомо, що Львівський міський голова Андрій Садовий кілька разів відзначив почесними нагородами багаторічного директора російської школи №45, одного з чільних представників російської громади Львова, активного діяча центру «Кремлевская стратегия», який просуває ідею величі РФ, – Володимира Кравченка.

«Недавно Андрєй Садовой нагороджував русскоміровця Бобришова, був шкандаль та якісь гнилі відмазки. Але, виявляється, це не помилка, а вже традиція. Торік він відзначив такого собі Владіміра Кравчєнка, ексдиректора російської школи, а ще:

– 1990-96 - голова асоціації «Русская школа»; – 1996-98 - голова асоціації «Русскій дом»; – 1998-2002 - голова товариства імені Пушкіна; – з 2013 - почесний президент ГО «Русскіє Львова».

Кандидував від блоку «Русскій блок», учасник центру «Крємльовская стратєгія»та медведчуківського «Украінскава вибара». Прекрасна біографія та чудовий час, аби міський голова Львова подякував за натхненну працю. Одного поля ягоди?» – написав журналіст Олег Манчура.

На сайті Львівської міської ради міститься публікація за 29 вересня 2017 року, у якій зазначено, що Андрій Садовий відзначив Володимира Кравченка «особливою нагородою» – срібною монетою Короля Данила Галицького», - повідомив у Facebook журналіст.

Також на сайті Львівської міськради є публікація за 3 жовтня 2013 року, у якій зазначено, що Садовий нагородив Кравченка ще і почесним знаком святого Юрія. Водночас на сайті Львівської молодіжної крайової скаутської організації зазначено, що Володимир Кравченко – відомий у Львові борець за «русскій мір». В 2013 році він був обраний почесним президентом ГО «Русскіє Львова» та вже давно очолює ГА «Русская школа», активний діяч центру «Кремлевская стратегия» та МО «ОКЕАН», а також активіст відомого медведчуківського об'єднання — «Український вибір».

На офіційній сторінці центру «Кремлівська стратегія» вказано, що ця організація приділяє особливу увагу «подальшому поглибленню і розвитку братерського співробітництва слов'янських народів, передусім –відносин з Україною і Білоруссю».

«Одним з найважливіших наших завдань є відродження великого національного надбання Росії – її історичного минулого, а саме блискучих подвигів наших великих предків – Александара Невського, Дмитра Донського, Івана III, Петра I, О. В. Суворова, Ф. Ф. Ушакова, Б .І. Багратіона, М. І. Кутузова, Олександра II, Олександра III, П. Столипіна та ін.

«АНО Центр «Кремлівська стратегія» та Євразійський Союз промисловців і підприємців (ЕАСПП) підготували спеціальні проєкти для допомоги організаціям і установам за підтримки військовослужбовців, співробітників правоохоронних органів і спецслужб Росії, які постраждали під час виконання боргу, членам сімей загиблих військових.

Приділяє увагу розвитку творчих здібностей української молоді в удосконаленні культурного, естетичного та художнього виховання дітей та юнацтва…», – йдеться на сайті «Кремлівської стратегії».

Російська мова і російські школи 

Напередодні анексії Криму 26 лютого 2014 року Андрій Садовий разом зі своєю ставленицею, тодішньою начальницею управління культури м. Львова Іриною Подоляк (зараз нардеп від «Самопомочі») звернувся до львів’ян із закликом спілкуватися російською мовою на знак солідарності з Донецькою, Луганською областями та Кримом та з мотивацією: скасовувати мовний закон Ківалова-Колесніченка «не на часі», бо «на часі – лише боротьба з корупцією.

Не на часі у Львові і закриття російських шкіл, котрих у місті є аж чотири. До слова, як стверджують активісти, у цих навчальних закладах учні не знають навіть Гімну України.

Так, активістка Тамара Лозова зазначає, що на російські школи у Львові витрачається більше коштів, ніж на україномовні.

“2017 року у школі № 6 навчалося всього 339 учнів, а у школі № 17 — 369 учнів, хоча ці школи розраховані на значно більшу кількість учнів. Крім того, поряд із порожніми російськомовними школами розташовані переповнені україномовні школи. На навчання одного учня у таких школах із бюджету витрачається у дев’ять разів більше коштів, ніж на навчання учня в повністю укомплектованій. Уже давно б ті школи мали стати українськими і цим були б розвантажені переповнені українські школи Львова. Міністр, котра зі Львова, та Садовий штучно утримують таку ситуацію і не закривають російські школи. Чиє завдання виконують?” — зазначає у соцмережах Тамара Лозова.

Польська мова і польські школи 

Та не лише мова окупанта у Львові в «тренді». У 2018 році під час відвідин Львова тодішнім очільником МЗС Польщі Вітольдом Ващиковським стався скандал: польський дипломат  одразу на вході звернувся із питанням до директора музею «Тюрма на Лонцького» Руслана Забілого:

«Міністр запитав у мене, чи Західна Україна була окупована у 1918 році. Я відповів, що так, що це була окупація. Відтак він різко розвернувся з порога і не зайшов у музей».

Отак замість того, щоб вшанувати пам'ять закатованих у тюрмі поляків, глава МЗС РП запитався те, що і так знав, – і пішов з гонором. Нібито відстояв польські інтереси. В чому?».

Одразу після приниження українців львівський міський голова Андрій Садовий та народний депутат від «Самопомочі» Ірина Подоляк відвідали «закритий ланч» у Польському Генконсульстві. Згодом Садовий від цього відмахнувся, мовляв – про інцидент в музеї не знав.

Та це і це ще не все. У Львові протягом всієї каденції мера Садового активно діяла польська парамілітаристська організація «Стшелец». Ця організація проводить військові тренування у Львівській середній загальноосвітній школі № 10 імені святої Марії Магдалени, де навчання відбувається польською мовою.

Її директор, Ришард Вінценц, як писали львівські ЗМІ, публікував українофобські дописи про Червону армію на своїх сторінках у російських соціальних мережах: «Вконтакте» і «Однокласники». До речі, після оприлюднення цієї інформації директор школи №10 видалив свої сторінки із російських соцмереж. Під час перевірки він заявив, мовляв «його сторінку зламали». І у Львівській міській раді – повірили.

Російський олігарх, Росія і Садовий

У 2017 році, коли на фронті продовжували вмирати українці, мер Львова у інтерв’ю російській службі «Дойче Веллє» гордо заявляв, що Україна зможе співпрацювати з Росією, якщо там зміниться влада, а також, виявляється, російська мова у Львові є дуже популярною, а він позитивно ставиться до російських олігархів.

«Росія є і була сусідом України. І ми готові співпрацювати з демократичною владою Росії», – пояснив Садовий.

Окрім того, львівський градоначальник наголосив, що у Львові російська мова є популярною, оскільки «Львів дуже відкритий». Також Садовий зазначив, що щороку зустрічається з російським олігархом Міхаїлом Фрідманом, бо вважає його «дуже розумним».

«Львів дуже відкритий. І російська мова тут популярна, бо зі сходу України приїжджає багато туристів, з Росії багато приїжджає тих, хто не боїться. Ваш же громадянин Фрідман щороку приїжджає на прекрасний джаз», – сказав Садовий

«Ми з Фрідманом спілкуємось, коли він приїжджає до Львова. Він дуже розумний, мені цікава його думка і розуміння Росії та світу. Треба ж черпати інформацію», – пояснив мер Львова.

Як приклад абсолютної байдужості до смертей українців на фронті – міський голова Садовий разом із Фрідманом під час війни продовжують організовувати сумнозвісний джазовий фестиваль.

Чому ж Садовий так любить «рускій мір» та якими будуть наслідки? Про це ІА «Вголос» поспілкувався з експертами. 

Юрій Ситник, політолог: 

Андрій Садовий співпрацює як з поляками, так і з росіянами. Співпраця з російськими олігархами у нього почалась ще з часів сумнозвісних «Галицьких інвестицій». Це своєрідний аналог піраміди «МММ», до чого Садовий мав причетність. Без погоджень спецслужб, зокрема і російських, та належних зв’язків подібного неможливо було зробити. Ймовірно, ще з тих часів Садовий мав тісні зв’язки з російськими олігархами.

Що ж до Польщі, то і там Садовий має зв’язки. Бо відомо, що проєкт «Самопомочі» розроблявся та курувався з Польщі, був навіть скандал, коли польського політолога, котрий працював із «Самопоміччю», затримували за педофілію.

Річ у тому,  що Садовий діє лише у своїх бізнес-інтересах, а не у інтересах країни чи міста. Знаючи, що у Польщі, проросійські сили активно підтримують ті організації, котрі заявляють, що «Львів – польське місто», у разі нестабільності у Львові можуть виникнути сепаратистські настрої. Бо насправді сепаратизм немає територіальних особливостей, є люди, котрі його підігрівають  і кому це вигідно. На Донбасі це було вигідно одним «місцевим елітам», у Львові – іншим. Так-от: Садовий у Львові уже підготував вдячний ґрунт для ймовірних заворушень.

Роман Грицьків, історик, експерт з українсько-польських стосунків: 

Те, що у Львові нагороджують колаборантів, підтримують російські та польські школи, свідчить про політичні інтереси та економічну спрямованість Андрія Садового. Можна впевнено говорити, що Садовий відстоює лише ту позицію, котра йому гарантує політичні та фінансові дивіденди. Садового тісно пов’язують із російським олігархом Михайлом Фрідманом, котрий регулярно у Львові організовує джазовий фестиваль «Альфа джаз-фест», а віднедавна - «Leopolis Jazz Fest». Це явно російський слід. Це свідчить про те, що національні інтереси України не збігаються з особистими інтересами Андрія Садового.

«Політика Садового не має проукраїнського спрямування»
Та не лише російський слід є у діяльності цього політика. Так, Садовий у Львові у плані національно-гуманітарної політики зайняв дуже специфічну позицію – пропаганда будь-яких національностей, але не української. Навіть проєкт «Самопомочі» розроблявся у Польщі, і тривалий час ця партія мала польське фінансування. Відповідно, політика «Самопомочі» та її лідера у Львові відстоювала відновлення польської культури, національної пам’яті. Були спроби посилити польський вплив на Львів. Поляки мали на меті створити тут потужний польський центр, де кожен поляк може приїхати у Львів та побачити велич польської держави, її пам’ятки. Культурна присутність Польщі призвела до того, що вже зараз ми бачимо серйозну небезпеку зі сторони цієї держави. Так, відбувається систематичне вшанування польських поховань на «Цвинтарі орлят» (місце на Личаківському кладовищі, де поховані польські солдати, котрі у ХХ ст. воювали проти українців та ЗУНР), у нас активізувалась Католицька Церква, котра у Львові представлена польським духовенством. А діяльність польського митрополита Мокшицького зараз спрямована на повернення Польській Церкві їх колишніх храмів у Львові. Це все свідчить про те, що у столиці Галичини посилюється вплив Польщі. І це все робиться за активного сприяння мера Львова. Політика Садового не має проукраїнського спрямування. Це може дуже погано для нас закінчитись.

Андрій Міщенко, політолог: 

Андрій Садовий – це людина, у якої усі бізнес-контакти зав’язані на українофобських скандальних особистостях. Дійсно, уся бізнес-діяльність Садового та його успіх починалися ще із «Галицьких контрактів». Свого часу завдяки ваучерам Садовий непогано пограбував бідних львів’ян, купивши за ці ваучери у них заводи. Потім ці підприємства Садовий перепродав Суркісам та Медведчуку. Після того Садовий постійно обслуговував бізнес-інтереси цих людей. Коли він став мером Львова, то почав бюджетні гроші міста зберігати у «бальшом масковском банкє», до котрого мав стосунки Чорномирдін. Останнім часом Садового активно підтримує російський олігарх Фрідман, котрий є наближеним до Путіна та проти якого США ввели санкції.

У Садового є не тільки бізнес-інтереси із стовпами «руского міра» в Україні, він їм постійно підігрує. Бо Львів є брендом для росіян та поляків, для них це – форпост українськості. І метою Садового було знищення цієї думки, нівелювання національного та націоналістичного духу. Мер Львова це крок за кроком активно робив. Так, у місті підтримуються російськомовні та польськомовні школи. Зауважу, що партія «Садового», котра вийшла на міжнаціональний рівень, взялась захищати права російськомовних по всій Україні. Зокрема, ця партія у Сумах, Миколаєві принципово голосувала проти переходу російськомовних шкіл на українську мову навчання. У Київській міській раді члени цієї партії чинили супротив декомунізації, перейменуванням. Єдиними, хто у Київраді принципово виступав російською мовою – це були члени «Самопомочі». У закон про мову соратниця Садового Ірина Подоляк внесла пункт про навчання в Україні мовами нацменшин. Вона намагалась зробити усе, щоб в Україні був ухвалений трішки видозмінений закон Ківалова-Колесніченка.

«У Львові мер Садовий ж не вдягне косоворотку та не кричатиме: «Слава Росії!». Тут він натягне вишиванку»
Натомість у Львові мер Садовий ж не вдягне косоворотку та не кричатиме: «Слава Росії!». Тут він натягне вишиванку, сходить у греко-католицьку церкву та патріотично вигукуватиме: «Слава Україні!». На жаль, зараз багато політиків, прикриваються патріотизмом, бо «так модно», а насправді вони сповідують «рускій мір». Згадайте, Коновальця вбили сокирками «Україна», а вбивця розмовляв красивою українською мовою.

Росія знищує Україну як військово, так і через таких «троянських коней», як Андрій Садовий. Його «Самопоміч» можна назвати москвофільською партією хрунів. Бо нагадаю, що Микита Хрунь – це той, хто за ковбасу продавав усе національне. Зараз так робить Садовий. Потрібно буде – продасть і Україну.

Андрій Карбовник, депутат Львівської міської ради:

Нагородження відзнаками людей, котрі мають причетність до «руского міра», - це неприпустимо. Але, на жаль, Андрій Садовий цим часто не гребує. З цього приводу я уже звертався у Службу безпеки України. Проте СБУ відповіла лише формальними відписками. Це жахливо, бо ж насправді ми бачили фото, як цей же Бобришов активно торгує із державою-агресором у час, коли гинуть наші хлопці. У час, коли Андрій Садовий дозволяє собі відмовляти у встановлені меморіальної дошки загиблому воїну, він натомість явному прихильнику «руского міра» дає нагороди від імені жителів Львова. Ймовірно, такого мера пора б уже перевірити на те, з ким він насправді співпрацює і чи не здає таким чином національні інтереси у Львові.

Марія Чижевська, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ