Молоді мисткині Яна Приходько та Олена Загородник заснували незвичайний арт-проєкт під назвою Kotopes.lino. Дівчата створюють унікальні ліногравюри, частину з яких оздоблюють у старі віконні рами, даючи їм таким чином нове життя.

Про особливості використання цієї графічної техніки у рамках свого мистецького проєкту розповіла «Вголосу» одна із його засновниць –  Яна Приходько.

Довідка: Ліногравю́ра (від слів «лінолеум» і «гравюра») надзвичайно цікава техніка графічного мистецтва, що полягає у створенні малюнків за допомогою лінолеуму.

— Розкажіть про ваш проєкт. Як у вас виникла така ідея?

— Вона з'явилась зовсім неочікувано, однак ми вбачаємо в цьому щось навдивовижу сакральне. Наша історія розпочалась з того, що ми ще студентками 6 курсу отримали завдання, виконати роботу в техніці ліногравюри. Оскільки нам дозволили обрати довільні теми (а таке траплялось не часто) – нашій з Оленою радості не було меж. І ось, коли роботи було виконано, ми були приголомшені нашим результатом. Поставивши їх поруч, ми звернули увагу на те, що лінії містично зійшлись в одне ціле. Ліногравюри вже не виглядали як індивідуальні, а радше були подібні на колаж пов'язаних між собою картин. Так і виникла ідея заснувати спільний арт-проєкт.

– Ваша історія ще раз переконує у тому, що всі випадковості – невипадкові. А чому вирішили оздоблювати свої роботи у віконних рамах? 

— Не повірите, але ідея з віконними рамами у нас виникла одразу після того, як ми звернули увагу на містичну схожість наших ліногравюр. Коли ми вийшли з нашої майстерні, то помітили віконні рами, які хтось викинув прямо у нас під носом. Мабуть, це був якийсь знак. І ми не помилились, адже ліногравюри у такій інтерпретації виглядають справді екстравагатно! До слова, зараз ми втілюємо у життя ще одну ідею – плануємо оздоблювати ліногравюрами сорочки.

На одну роботу йде від 2-4 місяців

— Чудово! Я думаю, ви маєте всі шанси розвинути навіть власний бренд одягу, у чому бажаю вам успіху. Але розкажіть детальніше, як відбувається сам процес створення ліногравюри: які матеріали використовуєте і скільки приблизно часу це займає?

— Процес створення ліногравюри досить трудомісткий і вимагає багато часового ресурсу. На одну роботу йде від 2 до 4 місяців, залежно від її величини і від того, наскільки вона деталізована. Більше того, під час виконання такої роботи потрібно бути максимально зосередженим, адже будь-яка неточність може призвести до того, що доведеться заново переробляти все.

Якщо коротко, то спочатку ми малюємо ескіз, потім скануємо та відзеркалюємо його, а після цього — видруковуємо на принтері. Потім за допомогою розчинника відбиваємо наш ескіз, вирізаємо його на лінолеумі, покриваємо його спеціальною фарбою і наносимо на матеріал — у нашому випадку це пергаментний папір (або ж у майбутньому — сорочки). Ну, і звісно, частину наших робіт ми оздоблюємо у віконні рами.

— Якщо не таємниця, де берете матеріали для своєї творчості? Адже, наскільки мені відомо, лінолеум, а, тим більше, віконні рами — не з найдешевших задоволень...

— Питання досить влучне, адже знайти лінолеум, який буде придатний для створення ліногравюр —справа не з простих. Ми використовуємо саме старі лінолеуми і старі дерев'яні вікна, та все ж, поки що, з цим проблем у нас не виникало: у пошуках матеріалів нам допомагають знайомі та друзі. У когось вдома залишається щось непотрібне, то віддають ці речі нам. Таким чином, ми даруємо їм нове життя :)

— Як розподіляєте обов'язки під час виконання ваших ліногравюр?

— Зазвичай, ми обираємо спільну тематику, на цю тему робимо ескізи і дивимось як їх можна поєднати. Оскільки наші смаки, у більшості випадків, співпадають, то з цим не виникає жодних проблем

У нас є спільна ціль, а також — однакові погляди на творчість

— До речі, чому саме така назва проєкту?

— Ідея назвати проєкт саме так (ред. - «Kotopes.lino») виникла дуже спонтанно. Чому саме «котопес», бо я і Олена — як і герой відомого мультика Котопес — ніби й різні, але й одне ціле. Бо у нас є спільна ціль, а також — однакові погляди на творчість, якщо згадати про ситуацію, що виникла під час виконання нами індивідуальних, але в той ж час, взаємодоповнюючих ліногравюр.

— Хто став ідейним натхненником у вашій творчості? Черпаєте ідеї з якихось джерел чи повністю даєте волю власним фантазіям?

— Техніку ліногравюри ми обоє полюбили вже давно — ще в університеті. Беззаперечно, нас надихнули роботи Пабло Пікассо. Також, досить багато ідей для своїх робіт зароджуються, коли ми переглядаємо ескізи татуювань. Однак, все ж, усі наші ліногравюри — виключно результат плід нашої фантазії.

Анастасія Сорока для ІА «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ