[media=154524,154525,154526,154527,154528,154529,154530,154531,154532] 

Перед офіційною частиною усім продемонстрували гасіння пожежі сучасною гусеничною броньованою машиною, а також евакуаційний танк «Лев». Потім показали ролик зі спецефектами, який мав довести усю міць та потужність «Дозору». Втім, відвідувачі та журналісти над усе чекали на анонсовану «роботу» артистів балету Львівської національної опери на гусеницях, що «тримають» на собі болото зі Сходу України, яке заборонили чистити. Гусениці справді були, проте без балерин. А до анонсованого болота таки добряче треба було придивитися: засліплювали «вогні» ілюмінаторів. Їх узагалі «заховали» у кінці залу. Там і розмістили більшість учасників АТО. 

Як розповіла одна із організаторів дійства, директор департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА Христина Береговська, «балерина на артилерії, на жаль, сьогодні їздити не буде». Про балерину на танку, виявляється, пожартували. «Ніхто не говорив про балерин. Це просто суцільна провокація. Ми пожартували. Це був жарт, абсолютно не сумісний із здоровим глуздом, - намагалась виправдатись вона. – А загалом ми хотіли показати, що мистецтво є не слабшою зброєю, ніж танк. Скрипка, віолончель, голос – це також зброя. Ми хотіли поєднати непоєднуване: танки і тендітність інструментальної музики. Тому наші виконавці, присутні тут, є «озброєними». Отакий креатив.

Далі розважати публіку взялися Павло Табаков, котрий продемонстрував знання французької та італійської мов (День Європи все-таки), Галицький академічний хор, капела «Дударик» та балет «Життя». Останні вразили як ніхто: імпозантні «вихиляси» та костюми, більше схожі на вбрання ос, таки запам’яталися. І це все нашарували симфонічним оркестром.

Не всі гості були у такому захваті від свята, як його організатори. Здебільшого вони мовчки споглядали на все, що відбувається. Батько ж одного із українських Героїв дивився на все це дійство лише 10 хв. Потім встав і, не приховуючи розчарування, покинув зал. Розчарований таким дійством залишився і військовослужбовець Іван Кривий. Він розповів, що був одним із тих, хто підтримав журналістів та волонтерів, коли соцмережами покотилася хвиля народного гніву стосовно феєричної програми відзначення Дня Європи.

«Ця програма недоречна: поєднання зброї і мистецтва мало би вразити та приховати все, що ховається всередині. А ховається насправді за усім цим використання військової тематики та війська як декорації для шоу. Це зверхність і нерозуміння болю, який переживає людина на війні, та нерозуміння усіх цих людей, - наголосив він. - Дійство нагадує, що посередині стоїть «Дозор» та техніка, а не людина, яка тут другорядна. Саме це і заклали у концепції своєрідного російського «побєдобєсія». Не вистачало зараз ще священика, який це все покропить. І тоді ми нічим не відрізнятимемося від нашого ворога. Щодо балерин на танках – не думаю, що це був жарт. Просто громадськість змусила внести корективи у програму».

Марія Волошин, «Вголос».

ІА "Вголос": НОВИНИ