Восени організму необхідна особлива турбота. У людини у зв’язку з браком вітамінів може виникнути авітаміноз.

Про це пише 24 канал.

Дієтолог Карина Дейнеко переконує, що найвразливіші люди до авітамінозу на початку осені, до такої категорії потрапляють люди середнього віку та підлітки.

Діти стійкіші до авітамінозу, адже у них харчування збалансоване та й догляд ретельніший.

Чим поповнити запаси організму

Вітамін А є: у коренеплодах, особливо моркві, яєчному жовтку та вершковому маслі.

Джерела вітаміну С: квашені продукти — капуста, помідори, огірки. Зокрема, у капусті є ударна доза вітаміну С, а також там є бактерії молочної кислоти, які підтримують мікрофлору кишківника, а саме там продукується 80 % нашого імунітету. Ще у квашеній капусті є вітамін U, який сприятливо впливає на слизову оболонку шлунка. Також джерела вітаміну С — ківі (два фрукти містять добову норму цього вітаміну), цитрусові й усі види капусти.

Джерела вітамінів групи В: каші, сезонні коренеплоди, червоний перець, яблука, кріп і петрушка.

Вітаміном D багаті жирні сорти морської риби, вершкове масло, рибна ікра й яєчні жовтки. А от у морепродуктах, вирощених не на волі, цього вітаміну є значно менше.

Вітамін Е містять усі олії, в тому числі й звичайна соняшникова.

Вітамінний раціон

Загальні рекомендації дієтолога у боротьбі з авітамінозом — сплануйте свій раціон так: 50 % — свіжі овочі та фрукти або квашені, цитрусові, ківі, капуста, пророщені зерна (будь-які — пшениця, гречка тощо).

"Консервація не годиться. Я б рекомендувала вживати її лише на свята, або коли дуже вже любите. Там надто багато солі, яка провокує процеси в організмі, внаслідок чого "стрибає" тиск, а також надлишок солі заважає засвоєнню інших мікроелементів", — пояснила лікар.

Ще 25 % раціону мають складати варені крупи. Ще 25 % — якісне м'ясо, риба, кисломолочні продукти й яйця. Причому риба — жирна морська, два-три рази на тиждень, яйця — до п'яти на тиждень, масло — 25...30 грамів на добу, горіхів — 40 грамів. Кисломолочних продуктів дорослій людині достатньо 100...150 мілілітрів на добу.

Ви здивуєтесь, але щоб не провокувати авітаміноз, варто відмовитися від надлишку кофеїномістких напоїв. Вони не бадьорять, а більше шкодять.

"Кава, чай та інші кофеїномісткі напої заважають засвоювати вітамін С. Тому при втомлюваності, сонливості, слабкості цих напоїв краще уникати, а замінити їх на відвар шипшини — це рекордсмен за вмістом вітамінів, або компот сухофруктів без цукру", — рекомендувала дієтолог.

Свіжовичавлені соки, фреші та смузі також багаті на вітаміни, але вживати їх варто не більше склянки на добу, по 150...200 мілілітрів. Утім, за словами лікаря, все одно краще з'їсти свіжий фрукт.

ІА "Вголос": НОВИНИ