Міністерство юстиції України 8 жовтня уклало угоду з міжнародною юридичною фірмою «Withers LLP» (Британія) про юридичні послуги на $1,00 млн, або 24,86 млн грн.

Про це повідомляється у системі «Прозорро», пишуть Наші гроші.

Цьогоріч фірма продовжить представляти Україну в справах за позовами компанії «Todini Construzioni Generali S.p.A.» (Італія) до Державного агентства автомобільних доріг України у Судовій колегії королівської лави Господарського суду Високого суду правосуддя Англії, Міжнародному арбітражному суді Міжнародної Торгової Палати та Апеляційному суді м. Париж. Усього з нею уклали угод по цій справі на 155 млн грн.

«Todini» у 2013 р. виграла тендер на ремонт двох ділянок автодороги М-03 Київ-Харків-Довжанський за 2,27 млрд грн у рамках спільного з Світовим банком проекту. Роботи мали виконати до вересня 2014 р., однак «Укравтодор» у серпні 2016 р. розірвав договір із «Todini» через систематичне невиконання робіт. У березні 2017 р. фірма подала позов про арбітраж проти Держагентства, на що воно відповіло зустрічним позовом. Сума позовних вимог за первісним позовом від фірми перевищує 1,37 млрд грн, а за зустрічним позовом від «Укравтодору» – 383,9 млн грн, 227 тис євро та $676 тис. У 2018-2019 рр.. арбітраж прийняв перше і друге часткові рішення, а «Укравтодор» подав апеляційні заяви про їх скасування. У вересні 2019 р. мали відбутися усні слухання з попереднього питання в арбітражному провадженні, одночасно тривало подання письмових позицій в апеляції.

Як повідомляли в «Укравтодорі», підрядник привіз техніку в Україну, але перевірка з’ясувала, що на об’єкті фактично її працювало значно менше, ніж заявлено. Держагентство відмовилося платити ПДВ за відсутню техніку, тому фірма шість разів переносила дату введення дороги в експлуатацію, а у квітні 2016 р. взагалі заявила про припинення будь-яких робіт і продала техніку.

На початку 2016 р. італійську компанію за 50 млн євро купила фірма «Prime system KZ» (Казахстан) Оріфджана Шадієва і Садира Махмутова.

Кошторис включає копіювання та переклад по $0,20 за сторінку, а також таксі в аеропорт Київ по $150 і з аеропорту Київ по $50 та таксі в аеропорт Лондона по $50 і з аеропорту Лондона по $150 за поїздку. Для Києва такі ціни можуть відповідати таксі VIP-класу.

За угодою з «Withers LLP», найдорожче коштують послуги партнера Тетяни Меншеніної – $752 за годину. Третіми особами до справи залучать АО «Ел Сі Еф» («LCF») Ганни Огренчук  та Артема Стоянова, юридичну фірму «Sherman & Sterling LLP» (Франція), адвокатів Роджера Стюарта і Річарда Ліддела, експертів з українського та італійського права та з питань затримки виконання робіт.

Нагадаємо, на весіллі Ганни Огренчук і Андрія Довбенка, якого раніше називали “смотрящим” у Мінюсті, у Сент-Тропе гуляв голова Офісу президента Андрій Богдан. Також там гуляли «смотрящий» за Державною будівельно-архітектурною інспекцією Юрій Горовий та впливовий забудовник Андрій Вавриш.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ