Конституційний суд погодився розглянути конституційність реформи Вищої ради правосуддя. КСУ відкрив провадження за поданням Верховного суду.

Про це повідомляє представник парламент в КСУ Ольгу Совгирю в телеграм-каналі.

Конституційний суд розгляне конституційність окремих положень закону 1635-ІХ про реформу Вищої ради правосуддя. Питання, пов'язані із конституційним провадженням у цій справі, будуть розглядатися на засіданні Великої палати КСУ.

«Звертаю увагу на те, що справа відкрита у рекордно короткі для Конституційного суду строки (від внесення подання минуло менш як місяць, тоді як зазвичай суд відкриває провадження впродовж 3-4 місяців)», - додала вона.

Нагадаємо, Вища рада правосуддя – орган від якого залежить репутація українського суддівського корпусу.

Що робить Вища рада правосуддя?

  • затверджує на посади рекомендовані кандидатури суддів;
  • розглядає дисциплінарні справи щодо них;
  • ухвалює рішення про звільнення суддів;
  • надає згоду на їхнє затримання чи утримання під вартою.

Проте, донині ВРП не давала бажаного ефекту як через непрозорість ухвалюваних нею рішень, так і через недоброчесність самих її членів.

14 липня цього року, аби змінити корумпованих та недобросовісних суддів Вищої ради правосуддя 259 народних депутатів проголосували за реформу цього органу.

Що передбачає законопроєкт?

Ті, хто підтримав законопроєкт, наголошують: йдеться не лише про відновлення довіри до Вищої ради правосуддя, а й про відновлення довіри до всієї судової системи в цілому. Доброчесна Вища рада правосуддя є квінтесенцією всієї судової реформи.

Підтриманий депутатами законопроєкт, передбачає створення нового органу – Етичної ради за участі міжнародних експертів. Саме вона і буде проводити перевірку членів ВРП на доброчесність.

Нагадаємо, як писав «Вголос», Касаційний адмінсуд у складі Верховного Суду зупинив провадження у справі щодо відсторонення від посади судді Конституційного суду Олександра Тупицького.

Як вважають в ОП, Верховний Суд цим рішенням щодо екссудді Конституційного суду Олександра Тупицького намагається «захистити корупційну систему і знищити судову реформу».

ІА "Вголос": НОВИНИ