[media=138374,138375,138376] 

Про це сповістив екс-військовослужбовець батальйону, передає InfoResist.

«Морські піхотинці не змінюють традиціям! Сьогодні в межах урочистостей в день морської піхоти в Миколаєві відбувалася зміна кольору берета і символіки морської піхоти України. Морські піхотинці 1-ФОБМП відмовилися змінювати присязі і увійшли в парадний стрій під час урочистостей в своїх українських чорних беретах. Збереження символіки є символом збереження боєздатності і традицій, залишків колективів, які вели і ведуть боротьбу з ворогом, і не тільки в рядах морської піхоти, а й у всіх ЗСУ», - написав він.

За даними джерел видання, група військовослужбовців вийшла на плац і вишикувалася перед Президентом і керівництвом армії в чорних беретах. Так вони продемонстрували протест проти нових військових головних уборів.

Камери, які знімали цю трансляцію, цей момент не зняли, але на відео потрапив момент виходу бійців в чорних беретах на плац.

Один з діючих військовослужбовців в коментарі ЗМІ повідомив подробиці протесту.

«Є кілька причин такого вчинку. Одна з них - погане ставлення до військовослужбовців. Ми проти фасадної реформи в армії. Командування не дорожить особовим складом. Їм все одно, піде людина чи ні. Який у нього бойовий досвід. У них звичайна відмазка - завжди знайдуть нову людину. Це радянський підхід до управління колективами, він не доречний у воєнний час», - каже він.

За його словами, цю проблему намагалися піднімати раніше, але все ж її зігнорували.

«Це питання, якщо і піднімали, то не найвищі посадовці, а старшини і матроси, деякі офіцери.Протягом декількох місяців ветерани морської піхоти писали листи до військових частин - намагалися вплинути на це питання. Як я розумію, нашому командуванню дали команду взагалі замовчувати цю ситуацію і не обговорювати це питання. І в зв'язку з цим загострювалася ситуація. І ми прийшли до того, що ветерани прийняли рішення саботувати це красиво, культурно. Ми хотіли показати, що ми не якийсь набрід, у нас є своя думка і ми не суперечимо ніяким наказам нашого командування. Уже почалися погрози «якщо ви зробите це, вас всіх звільнять», - розповів морпіх.

Також він додав, що їх усіх викликали в частину - туди має прибути командування армії.

«Зараз буде розбір польотів у військовій частині. Приїде командувач, міністр. Не знаю, чим закінчиться. Це не одноразова акція. Вона не стосується беретів, це комплексна проблема», - додає він.

За словами морпіха, цей протест підтримали приблизно 100 чоловік особового складу батальйону.

«Старшинський, матроський і деякі офіцери нашого батальйону підтримали цю акцію. Командири намагалися перешкодити цьому. У цій акції взяли участь близько 100 осіб», - додав він.

За даними джерел InfoResist в батальйоні, частина учасників протесту вчора самовільно покинула розташування частини. Деякі з протестувальників вже не служать у морській піхоті.

У той же час командувач ВМС Ігор Воронченко відмовився коментувати виданню цю ситуацію. Телефон командувача морської піхоти Юрія Содоля не відповідає. Прес-служба ВМС недоступна для коментарів.

Пізніше волонтер Серж Марко опублікував фото морпіхів-феодосійців.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ