Нещодавно на Буковині підтвердили ботулізм у матері та сина. Вони потрапили до лікарні після вживання консервованих грибів домашнього приготування.

Про це інформує Чернівецький обласний центр контролю та профілактики хвороб, пише «Молодий буковинець».

У лікарні – 18-річний хлопець та 51-річна жінка зі села Усть-Путили. Жінці ввели протиботулічну сироватку, її стан покращився. У сина постраждалої легка форма отруєння.

Зараз пацієнти перебувають в інфекційному відділення Чернівецької обласної лікарні. Їх стан – стабільний.

Що потрібно знати про ботулізм

Це харчове отруєння, яке виникає після вживання в їжу продуктів, у яких накопичилися ботулотоксини.

Найчастіше захворіти на ботулізм можна після вживання продуктів домашнього консервування – риби та м’яча, рідше – овочів. Небезпечними можуть бути усі законсервовані продукти, які були неправильно термічно оброблені та погано вимиті.

Симптоми отруєння (ботулізму)

  • сильна сухість в роті;
  • запаморочення;
  • порушення зору – людина не може читати текст, однак добре бачить предмети;
  • ураження кінцівок та м’язів шиї;
  • м’язова слабкість, підвищена стомлюваність;
  • людині важко говорити (зникає голос або стає тихим);
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (блювання, нудота).

Як писав «Вголос», у Червонограді витягнули «з того світу» чоловіка, в якого сталася клінічна смерть.

ІА "Вголос": НОВИНИ