Про це повідомляє euronews.   Нещодавно керівник Єврокомісії Жан-Клод Юнкер запропонував кілька сценаріїв розвитку Євросоюзу, одним з них є багатошвидкісний ЄС, коли деякі країни проводитимуть глибшу інтеграцію на відміну від інших, які цього не прагнуть. На цей варіант під час неформального міні-саміту у Версалі в понеділок погодилися 4 найбільші держави-члени ЄС: Німеччина, Франція, Італія і Іспанія. А лідери 27 країн Євросоюзу мають ще раз обговорити пропозиції щодо майбутнього ЄС під час саміту в Римі 25 березня.

Другою темою брюссельського саміту має стати Brexit. Це буде остання зустріч на вищому рівні, на якій буде присутня британський прем‘єр-міністр Тереза Мей перед оголошенням про вихід її країни з Євросоюзу. Вона братиме участь у роботі лише першого дня саміту, на другий Мей не запрошують, оскільки там йтиметься про майбутнє ЄС. Тим часом на шляху до Brexit з‘явилася ще одна перепона – палата лордів парламенту Британії зажадала, щоб уряд погодив із парламентом остаточну угоду про вихід з Євросоюзу.

На саміті також обговорять, чи залишатиметься нинішній президент Ради ЄС Дональд Туск на другий термін у 2,5 роки. Переважна більшість країн Євросоюзу підтримують цю кандидатуру, але його рідна країна Польща висунула іншого кандидата – Яцека Саріуша-Вольського, якого також підтримує Угорщина. Варшава звинувачує Туска у втручанні в польську політику під час перебування на нинішній посаді.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ