Настав перший місяць літа. Про походження назви червня існує найбільше чуток. Про це нагадує «Укрінформ».

Одні вважають, що назві прислужилося масове цвітіння квітів, зокрема, маку й півонії; інші стверджують, що начебто назва походить від зачервонілих суниць і черешень, що починають дозрівати; дехто схильний пояснювати походження слова тим, що в цей час найяскравіше світить сонце — саме з 20 до 22 червня настає період найвищого сонцестояння, коли день удвічі перевищує ніч.

Але є й ті, хто пов’язують назву місяця з масовим розплодом городніх і садових хробаків і гусені. Крім цього, у червні бджолині матки починають найактивніше відкладати личинки — плодити черву, а також з’являється сокоживна комаха — кошеніль, із якої колись добували цінну речовину для отримання червоного фарбника карміну.

У давнину червень називали «ґедзем», «бідзнем» або «бевзнем», позаяк під цю пору з’являються надокучливі ґедзі та сліпаки, які дошкуляють худобі. Іноді червень називали «гнильцем» — у цей час настає пора сінокосів і зливних дощів, а від того сіно нерідко гнило.

Співзвучними українській мові є назви місяців і в деяких інших слов’янських народів. У білорусів — «червень», у поляків — «червєц», у чехів — «чєрвєн». У творах наших класиків зустрічаємо й назву «іюнь», що походить від імені давньоримської богині Юнони, котра була покровителькою подружнього життя.

Іменинники сьогодні — Іван, Володимир, Дмитро, Костянтин та Олександр.

28-й місячний день. Зорі віщують, що він має видатися спокійним і сприятливим в усьому. Активним органом людини є очі. Тож бережіть зір, уникаючи дивитись на яскраві джерела світла; побільше вживайте зелені, фруктів.

Сприятливий день для покупок і ремонту. Квапитися не варто, але й лінуватися також не годиться. Дослухайтеся до порад близьких. Не можна рвати і дарувати квіти, зрубувати дерева. Хвалитися нічим цього дня також не бажано: чиєсь заздрісне око може зурочити.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був 1904-го — +4,1 °С, а найтеплішим — 1946 року — +30,8 °С.

Як повідомляв «Вголос»,  це літо розпочинається спекою та грозами.

ІА "Вголос": НОВИНИ