Історія зі стадіоном «Торпедо», який розташований на вул. Золотій,40а тягнеться вже багато років. Нерухомість знаходиться у власності банку «Львів». Перемовини щодо викупу його у комунальну власність розпочались ще у 2017 році, але були безрезультатними

Сьогодні, у Львові відбулась пресконференція «Нове життя стадіону »Торпедо«: версія громади і справедливості», під час якої депутат Львівської міськради Сергій Івах та депутат Львівської обласної ради Віталій Свіщов розповіли, що ініціювали викуп стадіону, який згодом передадуть у власність львівської громади. За словами народних обранців, вони створили благодійний фонд для викупу стадіону та 13 грудня підписали договір з банком «Львів». Відомо, що депутати внесли по 300 тис. грн благодійний внесок.

Що відомо про стадіон?

Стадіон «Торпедо» облаштували у Львові у 1930-х роках. Він розміщений на земельній ділянці площею 2,7 га. За радянських часів стадіон передали однойменному спортивному товариству та забудували службовими приміщеннями. Із 1990 року стадіон перейшов у приватну власність, там почав працювати ринок електротехнічних товарів, який у 2008 році перенесли на вул. Кукурудзяну. Після цього на території «Торпедо» хотіли збудувати житло, проте це зробити не вдалося. Опісля споруди стадіону передали банку «Львів» як заставу за борги по кредитах. Зараз, як відомо, на занедбаному стадіоні тренуються діти та підлітки футбольних клубів «Вікторія» та «Покрова».

Перемовини щодо викупу стадіону «Торпедо», який знаходиться на вул. Золотій,40а розпочались ще у 2017 році. Тоді львів'яни вимагали у мерії викупити негайно приміщення стадіону з приватних рук. Мешканці побоювались, що цей шматок площі може бути забудований, адже не належить громаді. У березні 2019 року на сесії ЛМР депутати майже одноголосно (52 голосами із 54 присутніх) підтримали ідею викупу стадіону «Торпедо» на вул. Золотій, 40а для суспільних потреб міста. Раніше за стадіон банк «Львів» просив 12 млн грн, станом на березень зійшлися на сумі у 7,5 млн грн.

1 серпня 2019 року депутати вирішили, що місто повинне скористатись пропозицією щодо викупу стадіону та виділили на це 5,1 млн грн з бюджету розвитку. Втім поверненню стадіону містянам ще передуватимуть перемовини із власником банку, адже той хотів більшу суму. Міський голова Львова Андрій Садовий назвав це аферою та виступив проти такого рішення. Пізніше кошти, передбачені на стадіон «Торпедо» були перенаправлені у фонд боротьби з коронавірусом.

3 липня 2020 року заступник міського голови Львова з містобудування Любомир Зубач запропонував замість того, щоб викупити стадіон «Торпедо» у власність міста за 7,5 мільйонів, - просто відреконструювати його за 8 мільйонів гривень з бюджету Львова. Натомість депутат Львівської облради Віталій Свіщов обурився пропозицією заступника мера Львова Любомира Зубача вкласти міські гроші у ремонт приватного стадіону замість того, аби викупити об'єкт назад у власність громади та сказав, що у Садового просто вигадують, як не повертати стадіон «Торпедо» львів'янам.

28 травня 2021 року виконавчий комітет Львівської міськради ухвалив рішення оголосити та провести Всеукраїнський відкритий архітектурний конкурс на кращу проєктну пропозицію легкоатлетичного комплексу зі спортивним центром на вулиці Золотій. Відтак вже 18 листопада у Львові оголосили переможців цього конкурсу. Перше місце зайняв проєкт під шифром авторського колективу з Дніпра, Скомаровського Олександра, Милостюка Вадима та Раби Оксани. Проєкт-переможець отримав грошову винагороду у розмірі 120 000 грн. 

Депутати найближчим часом викуплять стадіон для громади

Сьогодні депутат Львівської міськради Сергій Івах та депутат Львівської облради Віталій Свіщов повідомили, що 13 грудня благодійний фонд «Громада і справедливість» підписав з банком «Львів» договір купівлі-продажу стадіону «Торпедо» за 7,5 млн грн. 

Благодійний фонд «Громада і справедливість» оплатив банку вже 500 тис. грн, як перший внесок за договором, а решту суми вони повинні оплатити до 14 червня 2022 року. Кошти, як перший внесок на рахунок фонду внесли Сергій Івах та Віталій Свіщов – по 300 тис. грн. З них 500 тис. грн − на перший внесок, 75 тис. грн − у Пенсійний фонд, а 25 тис. грн − нотаріальні послуги.

Відтак, благодійний фонд оголошує збір 7 млн грн для того, щоб виплатити суму за договором купівлі-продажу стадіону «Торпедо». Сергій Івах запевнив та дав гарантії, що стадіон буде переданий у найближчі 10 днів після того, як викупить та оформить право власності на нього. Якщо ж цього не станеться, то він напише заяву про складання своїх депутатських повноважень.

«Ми є депутати і ми опікуємось громадою. Ми вирішили, що такий спосіб є правильний і ми спільно з громадою передамо цей стадіон у власність громади. Для того, щоб у найближчі два роки це був розвиток спортивної інфраструктури міста Львова. Це буде показово і правильно, адже так воно має відбуватись далі. Очікуємо, що це нам вдасться і подамо приклад, що є дієві депутати та люди, які хочуть це все зробити» – розповів Віталій Свіщов

За словами депутата Львівської міськради від «ЄС» Сергія Іваха, з бюджету розвитку у наступному році буде закладено 8 млн грн на стадіон «Торпедо». Втім, якщо стадіон буде викуплено, то місту вже не доведеться на це витрачати гроші, а відтак вони підуть на реконструкцію стадіону. Також відомо, що керівник Управління молоді та спорту готовий долучатись відновлення цього стадіону. 

"На сьогодні ми маємо можливість звернутись до державного бюджету й отримати з нього велику кількість коштів на реалізацію цього проєкту. Тому, якщо отримати кошти з державного та міського бюджету, то я не бачу проблем це реалізувати", – каже Сергій Івах

ІА "Вголос": НОВИНИ