В інтерв’ю «Вголосу» він проаналізував останні ігри національної збірної України.

Усі розуміли, що найважливіший матч у нашої збірної був із командою Словаччини, – каже Олег Романович. – У цьому поєдинку конче було потрібно перемогти. Наші футболісти хотіли здобути три очки, віддавалися грі на полі, але забракло майстерності. Можливо, були проблеми з організацією гри. Я вважаю, що українці могли перемогти. Все-таки Словаччина не є грандом у футболі, це команда не рівня Іспанії чи Німеччини. Це наш рівень, і треба було перемагати.

Які слабкі місця у грі нашої збірної?

У нападі. Збірній України бракує завершення атак. Середина поля в нас хороша, захист – хороший, а в нападі є проблеми. От якби у Кравця був вищий рівень майстерності, то він міг би забити гол, але у вирішальний момент спіткнувся об м’яч. Просто в нього такий рівень, тут нічого не вдієш.

Якби у строю були Зозуля та Селезньов, результат міг би бути іншим?

Це все умовно, усе залежало б від їхньої форми, готовності. Зараз можна багато чого говорити, але сталося те, що сталося.

Вірите в те, що збірна України таки потрапить на Євро-2016?

Якщо переможе в плей-оф, то потрапить на Євро…

Статистика виступів у плей-оф у нас негативна, ми ще не проходили цієї стадії…

Ну, нічого страшного. Завжди щось робиться вперше. Потрібно позитивно дивитися на речі. Учора в автомобілі слухав радіо, випадково натрапив на програму, в якій обговорювали матч збірної проти Словаччини, тактику «синьо-жовтих». Здивувався тому, скільки в нас є спеціалістів. Фоменко обирає тактику, зважаючи на те, які є в нього футболісти. А в нас, таке враження, усі розуміються на футболі, знають особливості тактичних схем. Якщо ти все знаєш, то тренуй збірну України, якусь команду та на ділі показуй свої знання. Телефонують слухачі у програму й розповідають, що повинен був робити Фоменко. Це адекватні люди? Усі все знають.

Річ у тім, що в нас такий рівень футболістів. У Словаччині більше футболістів виступає в європейських клубах, вони індивідуально сильніші. Тому й підсумок такий, тому ми не домоглися позитивного результату. Усе просто.

Нині в багатьох українських клубах є проблеми з фінансуванням, тому молодь має більше ігрової практики, усе більше футболістів прагне працевлаштуватися за кордоном. Це дасть позитивний імпульс для збірної?

А ви бачили цю молодь? Вам приємно дивитися на такий футбол?

З часом рівень футболістів зросте…

Побачимо, що буде з часом. Нині футбол нецікаво дивитися. Років 15 тому друга ліга була сильнішою, ніж тепер Прем’єр-ліга. Ви правильно сказали, що у клубів немає грошей на придбання хороших гравців, тому вони змушені довіряти молоді. А якби були фінанси, то ці футболісти не грали б в елітному дивізіоні. До речі, я не розумію, як «Карпати» могли продати Шведа «Севільї». Це найперспективніший гравець «зелено-білих», йому тільки 17 років. Якщо такого футболіста продавати, то який сенс узагалі в такому клубі? Не розумію…

Узагалі, наскільки вам як фахівцеві нині цікавий чемпіонат України?

Непоганий футбол показують «Динамо», «Шахтар» та «Дніпро». В цих команд усе нормально. Інші колективи дуже блідо виглядають. Поміняєш на гравцях футболки – і не зрозумієш, хто на полі. Футболісти один від одного нічим не вирізняються. Ставлення до гри змінилося. Немає злості, немає духу, немає бійцівських якостей. Футболісти на полі, на жаль, вирізняються тільки зачісками та рожевими бутсами. І все… Вони не грають у футбол, а займаються хтозна-чим. Повинна бути майстерність, робота над собою. У футбол грають для людей. А теперішні ігри чемпіонату неприємно дивитися. Вони грають без серця, ходять по полю і хизуються тим, що є футболістами. Та вони такі ж футболісти, як я космонавт.

Без хорошої опозиції в чемпіонаті наші гранди можуть чогось домогтися в єврокубках?     

Та в тому й проблема, що через низький рівень чемпіонату в нас немає серйозних досягнень у Лізі чемпіонів.

Рано чи пізно Ярмоленко перейде в якийсь хороший європейський клуб. Хто ще може отримати добру пропозицію з Європи?

Як на мене, Хачеріді вже готовий грати в будь-якому європейському клубі. Непоганий рівень у Гармаша, він також може перебратися в Європу.      

Олег Петренко, спеціально для «Вголосу»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ