Президентські вибори в Америці пройдуть вже в цьому році та, без сумнівів, вплинуть на хід війни в нашій країні. Майбутній лідер супердержави визначить напрямок розвитку відносин Сполучених Штатів та України.

Основними кандидатами на посаду президента США є Дональд Трамп і Джо Байден. За багатьма прогнозами й за звичайною логікою саме ця «парочка» очолить рейтинг.

Українці побоюються обрання Трампа через його репутацію популіста та паразитування на викривлених фактах. Експерти вбачають зростання колишнього президента в рейтингах через три фактори: бунт проти системи, вакуум влади в партії та його славнозвісний імідж у ЗМІ.

Дональд Трамп любить приваблювати увагу публіки за допомогою амплуа «свояка», який розуміє проблеми пересічних американців.

За статистичними даними, портрет фаната Трампа має такі риси: людина з сільської місцевості, без вищої освіти, віком від 50 років.

В інтерв’ю, яке опублікувало CNN, перехожий каже про очільника республіканців так: «Його думку не можна купити».

Отож, ті американці, які довіряють Трампу справді непохитні в цій довірі.

За улюбленою фразою республіканців «Make America Great Again» (Зробімо Америку великою знову) ховається патріотизм з домішками нетерпимості до мігрантів.

Нещодавня суперечка між Білим домом та губернатором штату Техас неабияк сколихнула американське суспільство і ще більше розділило його навпіл. Південний кордон США між Техасом і Мексикою став яблуком розбрату між «червоними» і «синіми».

До громадянської війни не дійшло, однак блокування владою Техасу цілої ділянки кордону – яскравий приклад напруженості у вищих ланках керівництва.

Очевидно, що перемога будь-якого кандидата від партії демократів буде в перспективі кращою для нашої держави. Втім, за прогнозами, на відміну від минулих виборів шанси Байдена і Трампа майже однакові.

Навіть якщо Трамп стане президентом Сполучених Штатів, то не зможе заблокувати ініціативи про допомогу Україні. Вони відбудуться, адже це прямо не належить до сфери можливостей президента. Тож Дональд Трамп не матиме права вето на подібні рішення.

Проте варто пам'ятати, що у США вирішальною є підтримка тієї чи іншої ініціативи виборців. Населення США не втомилось від війни в Україні, адже вона майже ніяк не вплинула на їхнє життя.

З іншого боку, паралельність подій в Україні до побутового життя простого американця дає їм змогу просто забути про геноцид, який коїться за тисячі кілометрів від США. Саме на цьому Трамп збирається зіграти.

У цьому контексті є симптоматичним приїзд у Росію журналіста Fox News Такера Карлсона. Він взяв інтерв'ю у Путіна, де війна в Україні подається однобоко, в межах інформаційної лінії російської пропаганди.

Є цікавою сама особистість даного персонажа. Антивакцинатор, любитель теорій змов, республіканець до глибини душі. Це лише частинка регалій Карлсона, та попри все, він є одним з найпопулярніших журналістів США і має силу на інформаційному полі.

Безумовно, цей приїзд був погоджений з Трампом і прямо буде впливати на суспільну думку американців.

Трамп уже почав підготовку до знищення України в очах виборців як демократичної держави, яка бореться зі злом. Нашу державу подадуть як фінансову «чорну діру», чим уже займаються республіканські масові медіа.

Перемога Трампа не означає поразку України. Все ж, демократи будуть мати вплив на рішення, тому новій владі доведеться постаратись для того, щоб "закінчити війну за 24 години".

Зокрема, учора Верховний суд США заборонив виключати Трампа з виборчих бюлетенів на майбутніх виборах

Суд постановив, що верховний суд Колорадо помилково припустив, що штати можуть визначати, чи може кандидат брати участь у виборах відповідно до положення 14 поправки Конституції.

У постанові зазначено, що Конгрес, а не штати, повинен встановлювати правила застосування положення 14-ї поправки.

Це рішення гарантує, що Трамп залишиться не лише у виборчому бюлетені в Колорадо, а й у Мені та Іллінойсі, де місцеві суди ухвалювали подібні рішення щодо колишнього президента.

Сьогодні у США - супервівторок. В цей день на президентських праймеріз одночасно голосують 15 різних штатів.

«І радше за все, цей день буде вирішальним для праймеріз республіканців», - розповів журналіст Голосу Америки Остап Яриш.

Практично в усіх 15 штатах лідирує Трамп. Питання в тому, наскільки великим буде відрив.

Словом, не варто занепадати духом, але й готуватися до гіршого не буває зайвим.

Олександра Смирнова, студентка факультету журналістики ЛНУ ім. І. Франка

ІА "Вголос": НОВИНИ