Суд взяв президента неплатоспроможного банку «Аркада» Костянтина Паливоду під варту на 60 днів з альтернативою внесення застави у розмірі 21 млн грн. Його підозрюють у привласненні 50 млн грн на будівництві житлових комплексів «Еврика» та «Патріотика» у Києві.

Про це повідомляє пресслужба прокуратури Києва. 

Підозрюваного взяли під варту у залі суду, поінформували в прокуратурі.

Слідчі вважають, що у червні 2018 року підозрюваний, на посаді голови правління «Аркади», разом зі спільниками розробив та реалізував схему з привласнення коштів фондів фінансування будівництва житлових комплексів, управителем яких є банк «Аркада».

«Банк «Аркада» існував як спеціалізований банк, який управляв фондами фінансування будівництва. Вже не перший рік пов’язані з банком забудовники затримують введення в експлуатацію низки об’єктів, серед яких житлові комплекси «Еврика» та «Патріотика» у Києві.

Водночас у Нацбанку запевняють, що виведення банку «Аркада» з ринку не пов’язане із затримкою введення в експлуатацію цих, оскільки відповідальність за недобудови несе забудовник, а не банк. Тому свого часу НБУ неодноразово звертався до компетентних органів щодо проблемних питань, пов’язаних з забудовами.

Однак досі ця історія нічим не закінчилася. Зараз правоохоронці розслідують кримінальну справу стосовно 9 млрд грн, зібраних у фондах фінансування будівництва банку «Аркада». Слідство має встановити, чи були зловживання в банку «Аркада» і чи була задіяна злочинна схема розкрадання коштів.

З 25 серпня 2020 року Нацбанк визнав «Аркаду» неплатоспроможним і увів тимчасову адміністрацію.

Раніше очільник Національного банку України Кирило Шевченко назвав головні причини банкрутства банку “Аркада”.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ