[media=135254,135255,135256] 

Вранці 20 липня, на четвертий день після офіційного призначення, новий ректор Одеського національного медичного університету Костянтин Аймедов прибув до вишу і приступив до виконання обов'язків.

Про це професор Аймедов сьогодні сказав журналістам, вийшовши з кабінету ректора в супроводі правоохоронців та одного з народних депутатів, повідомляє Укрінформ.

«Я прибув для виконання службових обов'язків. Є наказ МОЗ про призначення, на офіційному сайті оприлюднене відповідне повідомлення. Завдяки поліції вдалося зайти до кабінету. Зараз потрібно провести інвентаризацію, опис усього. Можливо, я приймаю виш, в якому вже нічого немає», – зазначив Аймедов.

У п'ятницю члени комісії МОЗ також отримали змогу розпочати, згідно з відповідним наказом, перевірку дотримання екс-ректором медуніверситету Валерієм Запорожаном статуту університету та умов контракту з міністерством.

Досі оточення Запорожана відмовлялося надавати необхідні документи для проведення перевірки, а також письмові пояснення щодо ненадання документів. Це фактично унеможливлювало здійснення перевірки, ініційовану через численні скарги народних депутатів та представників громадськості.

Крім того, охорона вишу не допускала на робоче місце в.о. ректора Аймедова. Контракт з колишнім ректором Одеського національного медичного університету Валерієм Запорожаном МОЗ України достроково розірвало 17 липня 2018 року. Одразу після інформації про дострокове розірвання, Запорожан пішов на лікарняний і намагався через суд оскаржити наказ по МОЗ про проведення перевірки в університеті.

Однак 19 липня Приморський райсуд Одеси ухвалив рішення залишити без розгляду заяву екс-ректора Запорожана, що вимагав заборонити проведення в університеті комісійної перевірки МОЗ України. Екс-ректор також оскаржує наказ МОЗ про розірвання з ним контракту, а прихід до вишу членів комісії вважає «рейдерським захопленням».

Варто зазначити, що зайти до службового кабінету Аймедову вдалося лише з третьої спроби: протидіяли цьому охоронці та близьке оточення Запорожана, яке з ним працювало понад два десятиліття. Після ухвали суду члени відомчої комісії прибули в супроводі групи громадських активістів. Під час штовханини, що виникла, розбили скло дверей приймальні ректора.

Як писав «Вголос», Міністерство охорони здоров'я достроково розірвало контракт з ректором Одеського національного медуніверситету Валерієм Запорожаном.

Раніше, у квітні, МОЗ відсторонило від виконання обов'язків ректора Запорожана, через підозру у корупції. 

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ