Перевести на баланс ЛОР ділянки місцевих громад, де розташована нерухомість облради, - саме така схема виникла за часів головування Олександра Ганущина. «Нововведення» суттєво  спростило процес відчуження майна на цій землі. Експерти ж говорять про рейдерство.

Привласнити землю під облрадою

Як з’ясували журналісти програми «Змови» (щонеділі на телеканалі НТА), за часів Ганущина, облрада встигла привласнити кілька великих ділянок у самому центрі Львова та прилеглих районах. Йдеться про землі під будівлями Львівського історичного музею, також на вулицях Підвальній, Тиктора, Короленка. Та навіть про ділянку під самою обласною радою.

У вересні 2017 року ЛОР навіть ухвалили рішення про інвентаризацію 61 ділянки на території Львова та області, на яких розмішені об’єкти, що перебувають у власності ЛОР. Тоді Олександр Ганущин пояснив це так: «Ми даємо хід закріпленню права обласної комунальної власності за нашими закладами та об’єктами комунальної власності».

Натомість юристи іншої думки. Кажуть: існують кращі правові методи вирішення питання користування ділянками. Своїми ж діями обласна рада просто відбирала землі у місцевих громад.

«Там, де земля є в межах населеного пункту, то її розпорядником однозначно є територіальна громада. А щоб отримати землю в користування, то для цього укладаються окремі документи. Не обов’язково, за нормальних умов, претендувати саме на власність ділянками», - переконаний  юрист Юрій Танасійчук.

Як Самбір дав відсіч рейдерству

Дуже показовим прикладом такого собі рейдерства стала історія із земельною ділянкою у Самборі під Базою спеціального медичного постачання. Обласні депутати попередньої каденції  проголосували за переведення території закладу на свій баланс. І все! Щоправда, тоді Самбірська міська рада звернулася до суду і відстояла своє право на землю. На жаль, такі випадки поодинокі.

«Оскільки земля, щодо якої була судова суперечка, розташована в межах Самбір, відповідно - це майно територіальної громади міста, яким може розпоряджатись Самбірська міська рада. Фактично відбулося  майже рейдерське захоплення права власності зі сторони керівництва Львівської обласної ради на той момент», - проконсультував юрист Юрій Танасійчук.

Нагадаємо, Олександр Ганущин перебував на посаді голови Львівської обласної ради з 18 листопада 2015-ого по 1 грудня 2020 року. Зараз є чинним депутатом ЛОР. Працює в постійній депутатській комісії з питань законності, депутатської етики, регламенту та свободи слова. Втім у березні журналісти програми "Теорія Правди» журналісти виявили, що обранець регулярно прогулює засідання комісії. Одразу після цього у звітах засідань просто припинили вказувати прізвища відсутніх депутатів.

Читайте також...

 

ІА "Вголос": НОВИНИ