Користувачка соціальної мережі Facebook Оксана Бринецька, яка проживає зараз у Німеччині, розповіла у своєму пості як здобути освіту медсестри, які труднощі у навчанні і особливості цієї професії в одній із найуспішніших країн Євросоюзу.

Отож навчатися на медсестру у Німеччині можна безкоштовно. Платити за навчання не треба. Навпаки, ви отримуєте стипендію в середньому 900-1000 євро. Це вимагає мінімального рівня мови B1. Потрібно знайти місце в клініці, яка відправить вас на навчання. Навчання триває 3 роки. Вчитися дуже складно. Навчання складається з теорії, через яку ви проходите в школі та практикуєте в різних клініках. Зазвичай місяць-два школи і стільки ж практики.

За цей час ви отримаєте багато практичного досвіду. В школі іспити складають кожні 3-6 місяців. Потрібно багато писати, тому рівень мови важливий. Але після отримання диплому роботу медсестри знайти не складно, роботи скрізь багато. Зарплати також від 1800 євро і вищі.

Робота медсестри в Німеччині відрізняється від роботи в Україні. Вона тут гарує як коняка, без перебільшення. Три зміни роботи. Обов'язок - помити за дві ранкових години пацієнтів, яких іноді 10 на 1 медсестру.

Лікар покладається на медсестру у всьому, їй потрібно стежити за станом пацієнта, вимірювати температуру, тиск, цукор, наносити катетер, вміти робити різні пов'язки, вести документацію, приймати та звільняти пацієнтів, взяти їх на обстеження, розподілити їжу, таблетки на весь відділ.

Якщо медсестра працює в інтенсивній терапії чи онкології,  геріатрії, то є виникають інші питання. Потрібно знати, що зазвичай працюють два тижні без вихідних, наприкінці цього терміну вихідні - субота та неділя, всі свята – робочі. Медсестер у Німеччині бракує і потрібно бути готовим вийти на роботу, якщо задзвонить керівник у будь-який час. А відповідальність дуже велика. У Німеччині образно кажуть, що медсестра однією ногою у в'язниці. Через помилки, що завдали шкоди здоров’ю пацієнтів, медсестра може втратити роботу і отримати заборону працювати у майбутньому у цій професії. Ось чому у Німеччині витримують конкуренцію ті медсестри, що мають високу кваліфікацію, стресостійкі, мають добре фізичне і психічне здоров 'я.

ІА "Вголос": НОВИНИ