Естонія має вимагати від Росії відшкодування завданих збитків за період радянської окупації.

Про це написав міністр юстиції Естонії Урмас Рейнсалу у виданні Eesti Päevaleht, повідомляє «Еспресо».

«Ми відзначаємо річницю Тартуського світу. Ми з відданістю згадуємо про сміливість естонських солдатів і дипломатів, котрі будували державу. Для Естонії мирний договір, по суті, закінчився перемогою. Друга стаття мирного договору, згідно з якою Росія назавжди відмовляється від своїх привілеїв щодо Естонії, дійсна і зараз», — написав він.

За словами міністра, Тартуський мир — це не просто «якесь історичне питання».

«Дотепер конституційно діє і визначена в Тартуському мирному договорі лінія державного кордону, до укладення між країнами інших домовленостей. Водночас, нещодавно були озвучені питання, що викликають занепокоєння, з приводу правової спадкоємності в зв'язку з Тартуським мирним договором», — вважає він.

Урмас Рейнсалу також написав, що право нащадків на оптацію (вибір одного громадянства із двох. — Ред.) виходило з мирного договору. Однак питання абхазьких естонців досі не вирішене.

«Ті, хто сьогодні вимовляють святкові промови про важливість Тартуського миру, не повинні забувати, що правова наступність не може бути вибірковою. Радянський Союз окупував Естонію, порушивши саме Тартуський мир. Його правонаступниця Росія повинна це визнати, і за фактом вона, виходячи з міжнародного права, зобов'язана відшкодувати заподіяну нею шкоду», — переконаний Рейнсалу.

За словами Рейнсала, Естонії краще наразі ще раз підтвердити, що у її зовнішньополітичних інтересах — керуватися при розгляді питання про кордон діючої другої статті Тартуського миру і дією правової спадкоємності.

«Пам'ятаючи про деякі практичні проблеми, що виникли, ми повинні офіційно заявити про це Росії, світовій громадськості і самим собі», — додав він.

Як писав “Вголос”, міністр юстиції Естонії заявив, що країна повинна офіційно вимагати від Росії відшкодування збитків за радянську окупацію.

Аналогічну компенсацію від Росії вимагає і Латвія.

Крім цього, кандидат у Президенти України від націоналістичних сил Руслан Кошулинський хоче стягнути з Росії відшкодування за радянську окупацію.

ІА "Вголос": НОВИНИ