У китайському місті Нінбо, на південь від Шанхая, система розпізнавання облич, створена на основі штучного інтелекту, виписала штраф місцевій підприємниці Дун Мінчжу.

Автомат звинуватих її у тому, що вона перейшла дорогу на червоний сигнал світлофора, пише Тeletype.com.ua із посиланням на «South China Morgen Post».

Однак як з’ясувалось згодом, система розпізнання облич сприйняла її портрет, використаний у рекламі на автобусі, за живу людину.

Система система виводить на великі екрани посеред вулиці особи порушників. На одному з них Мінчжу побачила фото автобуса зі своїм зображенням. Система неправильно скоротила її прізвище до «Чжу» і показала ID-номер. Жінка-підприємець звернулася в поліцію. Правоохоронці внесли корективи та  пообіцяли поліпшити систему, щоб більше таких проблем не виникало.

Користувачі соцмереж встигли зняти екран із зображенням автобуса.

Мінчжу очолює компанію з виробництва кондиціонерів «Gree Electric Appliances». У 2007 році вона увійшла до списку 100 найвпливовіших жінок світу, за версією журналу «Forbes». Ринкова капіталізація компанії «Gree Electric Appliances» зараз становить понад $ 303,5 млрд. Компанія подякувала поліції за виправлену помилку і попросила пішоходів дотримуватися правил дорожнього руху.

Варто відзначити, що з минулого року багато міст по всьому Китаю почали боротися з порушниками дорожнього руху, встановивши в системи розпізнавання осіб вдосконалені камери спостереження на базі штучного інтелекту. Пекін і Шанхай були одними з перших.

ІА "Вголос": НОВИНИ