ПрАТ «НЕК «Укренерго» 15 липня уклало угоду з міжнародною юридичною фірмою «Lalive SA» (Швейцарія) про юридичні послуги на 235 тис євро, або 7,25 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро», передають Наші гроші.

Як повідомлялось раніше, в лютому 2019 року «Укренерго» замовило у швейцарської «Lalive» юридичні послуги до кінця 2021 року за 1,54 млн євро, або 49,90 млн грн. Її юристи підготують і подадуть міжнародний арбітражний позов проти Росії з вимогою відшкодування інвестиційних втрат через експропріацію активів «Укренерго» у тимчасово окупованому Криму. Йдеться про порушення Росією Угоди між Кабміном України і Урядом Росії про заохочення та взаємний захист інвестицій від 27 грудня 1999 р.

Нині ж довелось замовити додаткові послуги, оскільки на етапі подання позовної заяви виникла потреба в збільшенні бюджету внаслідок зміни сфери застосування експертних та юридичних послуг у цій справі. Тобто знадобилися експерти зі спеціальними знаннями у сфері національного і міжнародного права для розрахунку розміру збитків «Укренерго».

За умовами нинішнього договору, погодинна ставка експертів, що свідчитимуть в суді, становить 400 євро. Крім того, ставки тих, хто не свідчитиме, такі: експерти-консультанти – 375 євро, експерти – 300 євро, молодші експерти – 90 євро. Прізвища не називаються.

Нагадаємо, швейцарська «Lalive» у 2013 р. за $2,90 млн захищала інтереси Південно-Західної залізниці у справі за позовом турецької фірми «Dogus Insaat ve Ticaret AS». Та хотіла стягнути борг за будівництва автомобільно-залізничного мосту через Дніпро в Києві. Сума претензій складала близько $26 млн грн. Зрештою залізниця програла справу.

Крім того, у 2015-2016 рр.. Мінюст уклав дві угоди з «Lalive» на загальну суму $78 тис про захист від фірми «Gilward Investments B.V.» (Нідерланди), яка вимагає від України $500 млн. відшкодування збитків, понесених акціонерами банкрута «АероСвіту». У 2009 р. тодішній в. о. голови Фонду держмайна Дмитро Парфененко повідомляв, що близько 52% акцій «АероСвіту» було сконсолідовано у власності компаній, асоційованих із «ПриватБанком» Ігоря Коломойського і Григорієм Гуртовим. Останній – один із власників «Gilward Investments B.V.» та екс-голова наглядової ради «АероСвіту».

«Lalive» знаходиться за адресою Rue de la Mairie 35, 1207 у Женеві – за кілька кварталів від женевського відділення «Привату» та офісу колишнього керівника «Укрнафти» Ігоря Палиці. Також на Женевському озері жив сам Ігор Коломойський.

Як писав “Вголос”:

Компанія ПАТ Центренерго заробляє мільярди гривень на енергетичному ринку коштом використання виробничих потужностей атомних електростанцій, чим завдає збитків державному Енергоатому і іншим учасникам ринку.

ІА "Вголос": НОВИНИ